Datare: secolul al XIX-lea; al doilea sfert al secolului al XIX-lea
Istoric: Monument comemorativ ridicat în anul 1849.
Satul Vispești apare menţionat la 1568 când Alexandru III (1568-1576), fiul lui Mircea Ciobanu (1545 – 1553) reîntăreşte mănăstirii Tisău mai multe moşii, prilej cu care este pomenit un oarecare Manea din Vispeşti. Posibil ca numele satului să derive de a un antroponim. Vispeşti a fost în perioadele 1876-1908 şi 1925-1950 comună independentă: spre exemplu, în 1892 aceasta aparţinea de plasa Tohani şi era formată din cătunele Fântânele, Văleanca, Vispeşti şi Vârfu. Vispești apare în Harta Specht (1792) cu numele Wiespești și în hărțile habsburgice din secolul al XIX-lea cu denumirea de Breaza-Vispești.
Descriere: Cruce latină, de mici dimensiuni, fără capitel, cu baza îngropată. Are o înălțime de 129 de cm de la nivelul solului. Decorația și inscripțiile sunt pictate. Partea frontală, orientată spre sat, este decorată cu medalioane, monograme christice și o inscripție în limba română cu caractere slavone. Medalionul central prezintă un cerc spiralat pictat în negru ce încadrează un motiv floral cu 6 frunze. Pe brațe sunt alte două medalioane ce încadrează monogramele NI și KA. Pe capul crucii este pictată monograma IN RI scrisă în slavonă. Pe picior este pictată inscripția în slavonă. O parte din picior și din baza crucii sunt îngropate așa că se văd doar 6 rânduri din inscripție. În partea stângă, pe picior se continuă inscripția în slavonă, cu 6 rânduri. Pe spate este un text pe 2 rânduri iar pe partea dreaptă este o inscripție în slavonă, pe 6 rânduri.
Inscripții: Inscripție frontală, scrisă în limba română cu caractere slavone, pe 6 rânduri, cu o lungime a rândului de 29 de cm și litere cu o înălțime de 7,5 cm. Inscripția de pe picior, partea dreaptă este scrisă în limba română cu caractere slavone, pe 6 rânduri, cu lungimea de 24 de cm și înălțimea literelor de cca. 7 cm. Înscripția de pe spatele crucii, pe 2 rânduri, cu lungimea de 23 cm și înălțimea literelor de cca 10 cm. Inscripția de pe picior, de pe partea stângă cu 6 rânduri vizibile, cu o lungime a rândului de 24 de cm și înălțimea literelor de cca 7 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucea este situată la marginea drumului, la intrare în sate, la intrarea pe podul Vispești, orientată spre sat. Crucea nu apare pe hărțile istorice din secolul al XIX-lea. Monumentul este dovada unui meșteșug local dezvoltat ca urmare a exploatării calcarelor din carierele de pe Dealul Istrița, respectiv Istrița, Bădeni, Vârf și Pietroasele, situate în apropiere. În zonă s-a dezvoltat un important centru de sculptură populară, din piatra exploatată aici fiind realizate atât cruci de piatră cât și alte elemente arhitecturale folosite atât pentru clădirile monumentale (biserici sau conace) precum și pentru gospodării sau acareturi. În secolul al XIX-lea în comuna Breaza erau atestați 42 de meșteri pietrari.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură; pictură
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre drum)
Stare de conservare: Starea de conservare a monumentului este bună. În foarte mică măsură se pot vedea urme de murdărie ancrasantă sau de eroziune. Nu se observă urme de mușchi și nu prezintă risc de prăbușire. Crucea este parțial îngropată. Nu i se poate citi toată inscripția. Pictura cu decorația și inscripțiau fost restaurate în anul 2010.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: strămutare sau vandalizare, preucm și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau de murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Ultimele lucrări de rastaurare datează din anul 2010 când i s-a refăcut pictura.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 353, 2023 2. Petrescu, Doina; Iacob, Mihaela; Munteanu, Roxana; Matei, Sebastian; Garvăn, Daniel, Studiu istoric, Planul Urbanistic General al comunei Breaza, județul Buzău, București, 2017, p. 47-48. 3. Marin, Marcela; Marin, Iuliu, La Poalele Istriței, Breaza - Merei - Năieni - Pietroasele: album monografic, Edigura Vega, Buzău, 2008, p. 105 - 106. 4. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol V, Socec, București, 1902, p. 748. 5. Ciobanu Doina, Piatra, un străvechi meşteşug pe plaiurile buzoiene, Mousaios, X, 2005, p. 269-293. 6. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 349, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea de est a localității, la intrarea în sat, dinspre Breaza, la intrarea pe podul peste Valea Budeșteanca, la marginea drumului, pe șoseaua principală, la intersecția cu strada Podului.