Istoric: Crucea este un monument funerar care făcea parte din cimitirul vechi de la Vispești, care a funcționat între secolele XVIII-XIX. Cimitirul a funcționat inițial pe lângă o veche biserică de lemn înlocuită în anul 1866 de o biserică de zid. Monumentele de cult sunt cartografiate și în hărțile istorice, pe harta Specht (1792), care ne înfățișează biserica de lemn și pe cele două ridicări topografice austriece (secolul al XIX-lea), care cartează biserica de zid.
Descriere: Cruce cu pui format din crucea-mamă, cruce latină de dimensiuni medii, fără capitel și o cruce-pui, tot cruce latină cu capitel, de mici dimensiuni. Crucea mare are o înălțime de 161 cm și prezintă decorație doar în partea frontală. Decorul constă în cinci medalioane dispuse în partea mediană, pe cele două brațe, pe cap și în partea superioară a piciorului. Medalionul central este mai mare și prezintă un motiv floral. Este încadrat de alte patru medalioane mai mici cu monogramele hristice: IS H KA XC. Inscripția de pe picior este încadrată de un chenar inscripționat și rânduri orizontale care marchează un rând. Prezintă inscripție și pe muchia brațului drept.
Crucea-pui prezintă o căciulă (capitel) de mici dimensiuni, cu capul și brațele de dimensiuni mult mai mici decât piciorul. Prezintă un medalion central cu un motiv floral, încadrat de cele patru monograme amintite și mai sus. Inscripția este încadrată de un chenar și linii orizontale care marchează rândurile. Zona de legătură dintre cele două cruci prezintă o nișă.
Inscripții: Crucea mare prezintă o inscripție frontală pe picior, scrisă în slavonă, pe 9 rânduri, cu o lungime a rândurilor de cca 28 de cm și o înălțime a literelor de cca 8 cm. Pe muchia brațului drept prezintă o inscripție în slavonă pe 4 rânduri, cu o lungime a rândului de 17 cm și o înălțime a literelor de 6-7 cm. Crucea pui are o inscripție frontală în slavonă, pe picior, pe 7 rânduri, cu o lungime a rândului de 8 cm și o înălțime a literei de 5.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucile sunt dovada unui meșteșug local dezvoltat ca urmare a exploatării calcarelor din carierele de pe Dealul Istrița, respectiv Istrița, Bădeni, Vârf și Pietroasele, situate în apropiere. În zonă s-a dezvoltat un important centru de sculptură populară, din piatra exploatată aici fiind realizate atât cruci de piatră cât și alte elemente arhitecturale folosite atât pentru clădirile monumentale (biserici sau conace) precum și pentru gospodării sau acareturi. În secolul al XIX-lea în comuna Breaza erau atestați 42 de meșteri pietrari. Și la începutul secolului al XX-lea, sunt atestați meșteri renumiți din satul Bădeni, precum Dumitru Ardeleanu, Cristea Câmpeanu, sau Marin Şerban.
Cimitirul adună cruci din diverse perioade și permit identificarea evoluția stilului sculpturii în piatră de-a lungul timpului.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este medie spre precară. Este afectată în mare măsură de mușchi, licheni, de murdăria ancrasantă și într-o măsură medie de eroziune. Preziuntă și puține spărturi și fisuri. Este ușor înclinată spre dreapta.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: strămutare, vandalizare sau agricultură precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau murdăria ancrasantă. Este înclinată ușor spre dreapta.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu sunt cunoscute lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 367, 2023 2. Marin, Marcela; Marin, Iuliu, La Poalele Istriței, Breaza - Merei - Năieni - Pietroasele: album monografic, Edigura Vega, Buzău, 2008, p. 105 - 106. 3. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol V, Socec, București, 1902, p. 748. 4. Petrescu, Doina; Iacob, Mihaela; Munteanu, Roxana; Matei, Sebastian; Garvăn, Daniel, Studiu istoric, Planul Urbanistic General al comunei Breaza, județul Buzău, București, 2017, p. 42-43. 5. Ciobanu Doina, Piatra, un străvechi meşteşug pe plaiurile buzoiene, Mousaios, X, 2005, p. 269-293. 6. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 366, 2023
Reper geografic: Crucea se află în curtea casei parohiale a Bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli din Vispești, pe teritoriul cimitirul vechi din Vispești, pe strada Magnoliei, în centrul localității, la sud de șoseaua principală.