Istoric: Cruce comemorativă de tip cenotaf, care marchează captarea de izvoare.
Descriere: Cruce latină, de mici dimensiuni, fără capitel, cu o bază pătrată. Crucea are o înălțime de 66 de cm. Decorația este pictată, în partea frontală reprezentând scena Răstignirii lui Iisus iar pe state reprezentând-o pe Maica Domnului. Pe bază, în partea frontală este o inscripție funerară în limba română, alfabet latin. Crucea este pusă pe un postament din beton de formă semicirculară.
Inscripții: Inscripție frontală, în limba română cu alfabet latin, pe trei rânduri.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Cruce comemorativă de tip cenotaf dar și cruce care marchează captarea de izvoare. Se află la marginea drumului, Nu apare pe hărțile istorice.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură; pictură
Orientare: Nord-Sud (cu fața spre drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este bună.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: strămutare sau vandalism precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu sunt cunoscute lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 355, 2023 2. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 354, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea de vest a satului, pe marginea drumului, pe Șoseaua Principală, aproape de intrarea în sat dinspre Breaza, la cca 80 de metri de podul peste Valea Budeșteanca.