Datare: secolul al XX-lea; primul sfert al secolului al XX-lea
Istoric: Cruce comemorativă pentru un mormânt cenotaf. Monumentul a fost ridicat de pentru comemorarea unui localnic ucis în mod tragic de un consătean care l-a lovit cu o bâtă în cap chiar în acel loc. Crucea a fost ridicată de soția răposatului pentru onorarea memoriei acestuia dar și ca o mărturie asupra destinului tragic al soțului acesteia, pe cruce fiind menționate și numele celor care se făceau responsabili de moartea soțului acesteia.
Descriere: Cruce celtică, de mici dimensiuni, cu capitel fix (căciulă) și bază mică pătrată, situată deasupra solului. Crucea are o înălțime de 107.5 cm. Este decorată prin pictură doar în partrea frontală iar inscripția începe pe partea frontală și se continuă și pe laterale. Capitelul este de formă pentagonală, cu partea frontală pictată. Pictura reprezint bustul unui înger cu aripile deschise, pe un fond gălbui. Cruce precum și rozetele sunt pictate într-un fond galbăui, Marginile crucii sunt pictate cu negrul (spre exterior) și alb. Decorația centrală reprezintă scena Răstignirii lui Iisus. Crucea pe care este răstignit Iisus este încadrată de monogramele IS HS NI CA. În partea inferioară a piciorului, imediat sub scena pictată, începe inscripția pictată cu litere negre care se continuă pe muchia brațului stâng, pe partea stânga a piciorului, pe muchia brațului drept precum și pe partea stângă a piciorului.
Inscripții: Inscripție frontală scrisă în limba română cu alfabet latin, pe 5 rânduri, cu lungimea rândului de cca 19 cm și înălțimea literelor de cca 3-5cm.
Înscripția de pe muchia brațului pe cinci rânduri, cu înălțimea literei de cca 3-5 cm. Inscripția de pe partea stângă a piciorului a fost scrisă în limba română cu alfabet latin, pe 12 rânduri cu litere de cca 3-5 cm. Inscripția de pe muchia brațului drept este scrisă în limba română cu alfabet latin, pe 5 rânduri iar pe piciorul drept, inscripția este scrisă în limba română cu alfabet latin, pe 9 rânduri, cu litere de cca 3-5 cm.
Text inscripții: Picior – față:
„ACEASTĂ CRUC
SA.RIDICAT.DE
CASADRA GR-
IGORE I. MATAC
HE ȘI MANOLE”
Braț- stânga:
„DUMIT
RAȘCU
PENTRU
AMITIR
EA”
Picior-stânga
„RĂPOSA
TULUI
GRIGORE
I.MATAC
HE. 39
ANI CARE
ȘIA GĂS
IT MOART
EA PE AC
EST LOC
ÎN. NOPT
EA DE..”
Braț – dreapta:
„25. FEB.
RUARIE.
1914. FI
LOVIT CU
CIOMAG”
Picior – dreapta:
„ÎN CAP
DE.TĂNA
SE.R.BĂ
LAN.CAR
IA.RĂPU
S.VIAȚA
1915
FEBRUA
RE. 28”
Observații: Crucea se află la o răscruce de drumuri. Nu este marcată pe hărțile istorice.
Comanditar: Casandra Grigore I. Matache; Manole Dumitrașcu
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură; pictură
Orientare: Est-Vest
Stare de conservare: Starea de conservare este relativ bună. Pictura este ușor ștearsă, mai ales pe capitel și pe brațul drept.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: strămutare sau vandalism precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu sunt cunoscute.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 356, 2023 2. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 355, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea de est a localității, la marginea drumului, pe Șoseaua Principală, la intersecția cu străzile Alunului și Micșunelelor, la cca 220 de metri vest de podul peste Valea Budeșteanca, intrarea în Vispești dinspre Breaza.