Datare: primul sfert al secolului al XX-lea; secolul al XX-lea
Descriere: Cruce celtică de mici dimensiuni, cu înălțimea de 154 de cm, realizată din calcar sarmațian. Crucea a fost ruptă fiind deplasată din poziția inițială. Au fost identificate însă toate elementele care compuneau monumentul, crucea, piciorul spart și piua sau baza crucii, păstrată in situ. Capitulul este paralelipipedic cu partea superioară vălurită. Este decorat în partea superioară cu un chenar inscripționat care încadrează o cruce situată în partea centrală și o inscripție ce pare a fi anul ridicării monumentului. Latelalele și spatele capitelului nu par a fi fost decorate. Crucea propriu-zisă este de tip celtic cu rozete sculptate dispuse la unghiurile situate la intersecția dintre brațele crucii și cap, respectiv picior. Decorația centrală este reprezentată de scena Răstignirii realizată în relief. Decorația centrală este încadrată de o cruce dublă înscrisă care pornește de la baza capitelului și se oprește acolo unde începe inscripția. Crucea prezintă și monograma hristică IS HS NI CA (Iisus Hristos Biruitor). Sub decorația centrală se află inscripția de pe picior, păstrată parțial. O parte din jumătatea inferioară a piciorului pare să se fi pierdut. Partea inferioară a piciorului se află lângă cruce fiind decorată cu o formă geometrică, cel mai probabil un trunchi de piramidă. Piua s-a păstrat in situ și are formă dreptunghiulară, cu lungimea de 50 de cm și lățimea de 35 de cm. Partea superioară a crucii a fost legată cu două sârme de stâlpul metalic al gardului unei proprietăți. Pe baza de ciment a gardului pe care este pusă și crucea, lângă crucea celtică se află și restul de picior.
Inscripții: Inscripția frontală de pe picior a fost scrisă în limba română cu alfabet latin. Se mai păstrează 5 rânduri de la începutul inscripției, ce au o lungime de 21 de cm și o înălțime a literelor de cca 4 cm. Pe muchia brațului drept se mai observă semne care ar indica o inscripție format din litere și cifre, probabil o dată.
Text inscripții: Inscripție frontală - picior:
„....ASTĂ
CRUCE SA
RIDICATU
DIANA...C..
POPA..IN..
.......”
Observații: Monumentul comemorativ se află la o răscruce de drumuri. La câțiva metri de acest monument este o altă cruce, mai timpurie, ridicată cel mai probabil în secolul al XIX-lea. Crucea nu apare în documentele cartografice din secolul al XX-lea. Monumentul este dovada dezvoltării unui meșteșug local ca urmare a exploatării calcarelor din carierele de pe Dealul Istrița, respectiv Istrița, Bădeni, Vârf și Pietroasele, situate în apropiere. În zonă s-a dezvoltat un important centru de sculptură populară, din piatra exploatată aici fiind realizate atât cruci de piatră cât și alte elemente arhitecturale folosite atât pentru clădirile monumentale (biserici sau conace) precum și pentru gospodării sau acareturi. În secolul al XIX-lea în comuna Breaza erau atestați 42 de meșteri pietrari. Și la începutul secolului al XX-lea, sunt atestați meșteri renumiți din satul Bădeni, precum Dumitru Ardeleanu, Cristea Câmpeanu, sau Marin Şerban. Așadar, cruce rucea de față este rezultatul unui meșteșug popular care se dezvoltă în zonă pentru cel puțin două secole.
Comanditar: Diana Popa
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură; pictură
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este precară. Crucea a fost ruptă, partea superioară până spre picior fiind legată de un gard. O parte din picior pare să se fi pierdut. Restul de picior se află lângă cruce. Piua s-a păstrat in situ, integral. Prezintă spărturi, licheni, mușchi, murdărie ancrasantă și pierderi de material. Inscripția s-a păstrat parțial. Pare să fi fost văruită. Este afectată de eroziune și intemperii.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: agricultura, lucrări de refacere a gardului, de refacere a drumului sau vandalismul, precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii și murdăria ancrasantă. Există riscul să fie mutată sau să dispară părți din cruce.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu sunt cunoscute lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 375, 2023 2. Marin, Marcela; Marin, Iuliu, La Poalele Istriței, Breaza - Merei - Năieni - Pietroasele: album monografic, Edigura Vega, Buzău, 2008, p. 105 - 106. 3. Ciobanu Doina, Piatra, un străvechi meşteşug pe plaiurile buzoiene, Mousaios, X, 2005, p. 269-293. 4. George Lahovari, Marele Dicționar Geografic al României, vol V, Socec, București, 1902, p. 748. 5. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 373, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea de nord a satului Vispești, pe strada Frasinului, la intersecția cu Șoseaua Principală (DJ205), la circa 90 de metri vest de școală, la circa 610 de metri sud de Valea Albă și la cca 840 de metri sud de Râpa Albă.