Datare: secolul al XX-lea; primul sfert al secolului al XX-lea
Istoric: Crucea este un monument de erou dedicat de Maria Neagu în memoria soțului ei Ion, mort pe front, în timpul Primului Război Mondial. Locuitorii comunei Breaza au participat activ la Războiul de independență, la Primul și Al doilea Război mondial, memoria celor căzuți fiind cinstită prin monumente ale eroilor ridicate în satele comunei la Breaza, Greceanca, Bădeni, Vispești, precum și prin cruci de pomenire ridicate de familiile acestora.
Descriere: Cruce celtică cu capitel, de dimensiuni medii, realizată din calcar și prinsă într-o bază îngropată. Crucea are o înălțime de 142 de cm și este decorată doar pe față. Capitelul este paralelipipedic și este decorat cu o inscripția „1919 NC” încadrată de un chenar în relief. Crucea e de tip celtic cu rozete ce încadrează o cruce latină cu un picior care se rotunjește spre bază. Decorația frontală este reprezentată de scena Răstignirii sculptată în relief. Partea superioară a crucii Răstignirii este încadrată de monograma IS HS NI CA (Iisus Hristos Biruitor). Decorația centrală este înscrisă într-o cruce în relief dispusă me marginea crucii. Sud decorația centrală, pe picior este dispusă inscripția care se continuă spre bază. Crucea este prinsă într-o bază îngropată.
Inscripții: Inscripția frontală este scrisă în limba română cu caractere latinești, pe 8 rânduri, cu lungimea ce variaza între 21 și 36 de cm, de la cap spre baza monumentului, și cu înălțimea literelor de cca 5 cm. Câteva litere sunt șterse. Starea de conservare este relativ bună.
Text inscripții: „ACEASTĂ CRUCE
SA RIDICAT DE
MARIEA ..I
.... NEAGU
ÎN MEMORIEA
SOȚULUI EI ION
MORTU PENTRU
PATRIE”
Observații: Crucea este dispusă la o răscruse de drumuri, în vatra satului, în apropierea unei fântâni. Nu apare pe hărțile istorice. Este o cruce de comemorare a unui erou ridicată de familia acestuia. Monumentul este dovada unui meșteșug local dezvoltat ca urmare a exploatării calcarelor din carierele de pe Dealul Istrița, respectiv Istrița, Bădeni, Vârf și Pietroasele, situate în apropiere. În zonă s-a dezvoltat un important centru de sculptură populară, din piatra exploatată aici fiind realizate atât cruci de piatră cât și alte elemente arhitecturale folosite atât pentru clădirile monumentale (biserici sau conace) precum și pentru gospodării sau acareturi. În secolul al XIX-lea în comuna Breaza erau atestați 42 de meșteri pietrari. Și la începutul secolului al XX-lea, sunt atestați meșteri renumiți din satul Bădeni, precum Dumitru Ardeleanu, Cristea Câmpeanu, sau Marin Şerban.
Comanditar: Maria Neagu
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Orientare: Est-Vest
Stare de conservare: Starea de conservare a monumentului este bună. Se află în poziția originală. Prezintă mușchi și licheni pe capitel și pe brațe. Este afectată în mică măsură de eroziune și de murdăria ancrasantă. Prezintă fisuri spre brațe și mici pierderi de material în zona capitelului. Și inscripția este într-o stare bună de conservare. Trei litere sunt șterse.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: agricultura sau vandalismul, precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii și murdăria ancrasantă. Există riscul să fie lovită de mașinile agricole din zonă sau să fie strămutată.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 372, 2023 2. Marin, Marcela; Marin, Iuliu, La Poalele Istriței, Breaza - Merei - Năieni - Pietroasele: album monografic, Edigura Vega, Buzău, 2008, p. 105 - 106. 3. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol V, Socec, București, 1902, p. 748. 4. Fișă analitică de evidență: Monument de eroi din Primul Război Mondial 1916-1918, sat Vispești, com. Breaza, jud. Buzău, sursă web: https://eroi.cimec.ro/monument-de-eroi-din-primul-razboi-mondial-1916-19118-obelisc-cruce-vispesti-1489/ 5. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 371, 2023
Reper geografic: Crucea se află în centrul satului, la intersecția străzilor Trandafirului și Pomilor, aproape de Puțul din Vale, la cca 135 de metri sud de Șoseaua Principală, la 320 de metri sud-vest de podul peste Valea Budeșteanca, la nord de Valea Budeșteanca, la nord-est de Dealul Pârjolului.