Datare: primul sfert al secolului al XX-lea; secolul al XX-lea
Istoric: Monumentul este unul comemorativ și face referire la evenimentele din timpul Primului Războiului Mondial, mai ales despre impactul pe care l-a adus drama războiului, a ocupației germane și a jafurilor trupelor țariste din iarna anului 1917.
Crucea a fost ridicată în conextul haosului reprezentat defecțiunea rusă din decembrie 1917. În urma victoriei revoluției bolșevice din toamna anului 1917, noile autorități comuniste doreau scoaterea cât mai rapid a Rusiei din război. Astfel, fără a anunța aliații din cadrul Antantei și implicit a României încep negocierile de pace cu delegația Puterilor Centrale, cu Imperiul German în mod deosebit. Acest lucru a însemnat că România rămânea singură pe frontul de Est iar victoriile din vara anului 1917 nu mai contau. La 22 noiembrie / 5 decembrie 1917 Rusia bolșevică și Puterile Centrale au semnat armistițiul de la Brest Litovsk. Acest lucru a obligat și România să semneze armistițiul de la Focșani din 26 noiembrie/9 decembrie . Acest lucru a însemnat suspendarea ostilităților pentru o perioadă de timp în vedere pregătirii tratativelor de pace. Pentru români nu a însemnat însă încetarea războiului și continuarea dramei și groazei reprezentate de luptele feroce, de ocupația germană și de jafurile trupelor rusești rămase fără conducere.
Crucea menționează un vechi județ din Moldova, anume județul Putna și comuna Nănești, scrisă greșit Ninești. Județul Putna corespundea în mare actualului teritoriu al județului Vrancea. A fost înființat prin n Legea comunală de reorganizare administrativă din 2 aprilie 1864, dată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. A fost desființat în anul 1952.
Teritoriul județului Putna a fost grav afectat de luptele din timpul Primului Război Mondial. Aici era amplasată linia de fortificații Focșani – Nămoloasa – Galați. Comuna Nănești se învecinează cu Nămoloasa iar bătălia de la Mărășești din a 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 s-a purtat aici.
Crucea este și un document istoric care ne arată ce însemna războiul pentru populația non combatantă, represiune, ocupație, jaf și victime ale gloanțelor inamice, ale foștilor aliați sau uneori chiar și foc prietensc. Monumentul a fost amplasat în partea de sud al localității Vispești, unde probabil că și-a găsit refugiu Petrache Rogozianu în acea perioadă.
Descriere: Cruce latină, pictată, de mari dimensiuni, cu o înălțime totală de cca 255 cm, realizată din calcar sarmatic. Se compune din crucea propriu-zisă, așezată pe un postament poligonal și acoperită de un capitel (sau căciulă) paralelipipedic. Capitelul are o formă dreptunghiulară, cu o lungime de 65 cm, cca 3/4 din lungimea brațelor crucii. Este decorat doar în zona feței crucii cu un chenar inscripționat ce încadrează patru rozete, două linii și o inscripție cu data ridicării monumentului: „1918 APRIL 27”. Crucea propriu-zisă are capul și brațele mai scurte decât piciorul. Este decorată doar pe față și pe partea lateral stângă. Decorația centrală este o reprezentare a scenei Răstignirii pictată într-o manieră naivă, încadrată într-o altă cruce pictată cu roșu, decorată la colțuri cu rozete. Scena Răstignirii este redată pe un fundal albastru. Iisus poartă un giulgiu alb, cu barba și pletele negre și capul încadrat de un nimb auriu. Crucea pe care este răstignit Iisus prezintă pe un fundal alb monograma IN RI sau Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor. Crucea este redată cu maro iar Iisus Crucea înscrisă este inscripționat cu monograma hristică: „IS HS NI CA” sau „Iisus Hristos Biruitor”.
Piciorul crucii prezintă inscripția redată cu litere pictate cu negru. Inscripția se continuă pe muchia brațului stâng și pe muchia stângă a brațului crucii. Crucea este văruită în alb pe toate fețele. Stă pe un postament poligonal așezat pe pământ care prezintă de asemenea urme de văruire. În partea din față prezintă o nișă dreptunghiulară, puțin adâncă unde probabil se puneau lumări.
Inscripții: Cruce: Inscripția frontală este scrisă în limba română scrisă cu alfabet latin, pe 14 rânduri pe o lungime de cca 30 cm și o înălțime a literelor de cca 5-7 cm. Inscripția începe cu formula dedicatoare și menționarea numelului ctitorului. Continuă apoi cu textul care reprezintă un mic jurnal de război al lui Petrache Rogozianu. Inscripția frontală se continuă apoi pe partea stângă a piciorului crucii, fiind scrisă pe 27 de rânduri pe o lungime de cca 20 de cm, cu lite de cca 5-7 cm înălțime. Ultima parte a inscripției se află pe muchia brațului stâng, fiind cuprinsă pe 7 rânduri, pe o lungime a rândului de cca 20 de cm și o înălțime a literelor de cca 5-7 cm. Literele inscripției sunt vopsite în negru. Inscripția se află într-o stare de conservare bună, fiin cel mai probabil recent restaurată.
Text inscripții: „ACEAST
CRUCE SA RI
DI PETRACH
ROGOZIANU
C MINEȘTI J
PUTNA SĂ P
OMENESC CĂ DI
VECI RÎZBOI
ȘI GROAZA
CE AU FOSTU
LA 1917 DI LA
1 DECEMBR
AM FOSTU
PRIDAȚI
DE TRUPE
RUSEȘTI
GLOANȚE
GERMANE
PE ZIOADI
6 IANOARIE
AȘTEPTÎM
ÎN CETATU
DI VIATI
LA 4 SEAR
AMU FOST
OCUPATI
LA 8 IANOAR
AM FOST UR
PORNITI DI
COMUNI SI
INPRISTINA
EN ȚĂRI
ȘTEFAN Z
OIȚA VASIL
ALECSE VOI
CA COSTAN
TIN ION AL
ESCSANDRU
STANCA
MORTI SO
NaSTASIE
SI FII NOSTR
VASIL PAR
ASCHIV LA
CIMITIRU
MIZIL”
Această sfântă cruce a fost ridicată de Petrache Rogozianu din comuna Ninești (sic!) Județul Putna să pomenească pe veci războiul și groaza ce au fost la 1917. La 1 decembrie am fost prădați de trupe rusești, de gloanțe germane. Pe ziua de 6 ianuarie așteptăm în „cetatu din Viati?”. La 4 seara am fost ocupați. La 8 ianuarie am fost porniți de comune în împrăștiați prin țară. Ștefan Zoița, Vasile Alecse, Voica Constantin, Ion Alecsandru Stanca Morți. So Nastasie și fii noștrii Vasile Paraschiv la Cimitirul Mizil.
Observații: Crucea este un monument comemorativ și o sursă istorică pentru documentarea Primului Război Mondial. Se află la o răscruce de drumuri, la cca 330 de metri sud de șoseaua principală, pe un drum care ducea spre cimitirul Văleanca – Vilănești și drumul care făce legătura între Vispești și Săhăteni. Face parte dintr-un fenomen ce datează deja de câteva cel puțin 4 secole. Nu apare marcată nici pe Planurile Directoare de Tragere și nici pe Harta Topografică Militară din 1974. Crucea de față amintește de experințele unei comunități în fața războiului.
Comanditar: Petrache Rogozianu
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre drum)
Stare de conservare: Monumentul se află într-o stare bună de conservare. În momentul documentării este acoperită de arbuști. Este foarte puțin afectat de eroziune sau de murdăria ancrasată și nu se observă pierderi de material. Prezintă mici spărturi în zona capitelului, Pictura pare să fie fost recent refăcută. Crucea este ușor înclinată pe spate.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: agricultura, construcția de noi clădiri sau vandalismul, precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii și murdăria ancrasantă. Există riscul să fie lovită de mașini, mașini agricole din zonă sau să fie strămutată. Crucea este ușor înclinată dar nu există risc iminent de prăbușire.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu sunt cunoscute lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență, ID 377, 2023 2. Lahovari George (coord), Marele Dicționar Geografic al României, vol 5, Socec, București, 1902, p. 748 3. Marin, Marcela; Marin, Iuliu, La Poalele Istriței, Breaza - Merei - Năieni - Pietroasele: album monografic, Edigura Vega, Buzău, 2008, p. 105 - 106. 4. Ciobanu Doina, Piatra, un străvechi meşteşug pe plaiurile buzoiene, Mousaios, X, 2005, p. 269-293. 5. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vispești, ID 376, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea de sud a localității, în capătul sudic al străzii Nemuririi, la o intersecția dintre această stradă și un drum agricol care coboară spre zona viticolă dintre Breaza - Năeni și Săhăteni, spre baza Dealului Pârjolului, la nord de Valea Liubenea sau Valea Budeșteanca.