Datare: secolul al XX-lea; al doilea sfert al secolului al XX-lea
Istoric: Cruce de pomenire ridicată la marginea șoselei Buzău-Mizil, la în deceniul patru al secolului al XX-lea. Crucea se află vizavi de domeniul conacului Hariton. Crucea se află pe limita sudică a fostului sat Săhătenii de Jos care la începutul secolului al XX-lea făcea parte din comuna Găgeni-Vintileanca. În Anuarul Socec din anul 1925, comunca Găgeni-Vintileanca se afla în plasa Tohani și includea satele satele Găgenii de Jos, Găgenii de Sus, Săhătenii de Jos, Săhătenii de Sus, Vintileanca și Voinești, totalizând 2046 de locuitori. În 1931, comuna Săhăteni, formată din satele Săhătenii de Jos, Săhătenii de Sus și Poșta. Crucea nu apare pe hărțile istorice.
Descriere: Cruce latină, de mici dimensiuni, cu căciulă fixă și prinsă într-un piuă dreptunghiulară, parțial îngropată. Crucea a fostă văruită de nenumărate ori iar acest lucru a afectat ornamentele și inscripția de pe cruce, acum total ilizibile. Capitelul este dreptunghiular și în partea frontală este posibil să aibă sculptat anul ctitoririi. Este posibil să fi fost decorată în partea frontală.
Text inscripții: Nedescifrat.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 81.00 cm; Lălțime cruce = 18 - 23 cm; Grosime cruce = 13 cm; Lungime brațe = 42.00 cm; Înălțime brate = 22 cm; Grosime brațe = 13 cm; Lungime capitel = 31.5 cm; Înălțime capitel = 10.5 cm; Grosime capitel = 14 cm; Lungime bază = 43 cm; Lălțime bază = 34 cm; Lungime rând inscripție= 0 cm; Înălțime litera = 0 cm; Diametru medalion = 0 cm; Alte dimensiuni = Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre drum, spre Mizil)
Stare de conservare: Starea de conservare este medie. Crucea a fost văruită de nenumărate ori iar acest lucru a afectat atât calcarul din care este realizat crucea dar mai ales a acoperit ornamentele și inscripțiile care decorau crucea.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice; strămutare, vandalizare sau văruire precum și naturale: factorii de eroziune și murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Săhăteni, ID 300, 2023 2. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Săhăteni, ID 299, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea de est-sud-est a localității, la marginea soșelei principale, pe DN1B/E577, pe partea dreaptă a drumului în sensul de mers spre Mizil, la 75 de metri est-nord-est de Strada Salcâmului, vizavi de domeniul fostului Conac Hariton.