CRUCEA LUI ARON | CRUCE LATINĂ | ISTRIȚA DE JOS
Harta
Nume: Crucea lui Aron
Datare - An: 1915
Datare: secolul al XX-lea; primul sfert al secolului al XX-lea
Istoric: Crucea a fost ridicată de Zamfir Marin și soția sa Zamfir Măndica în anul 1915. Inițial crucea se afla la marginea unui drum dispărut care pleca din fața crucii și mergea către fosta comună Greceanca, cătunul Drăgaici. Drumul dispare în a doua jumătate a secolului al XX-lea, odată cu extinderea satului Istrița de Jos. Crucea se pare că a fost ridicată o dată cu o fântână care a fost astupată în ultimele decenii. După extinderea gospodăriilor în această zonă a dus la îngrădirea crucii și a fântânii, până recent ea fiind în curtea proprietății alăturate. În această perioadă a fost distrusă și fântâna. În prezent, crucea este în afara proprietății. A fost reparată recent cu ciment.
Satul Istrița a fost menționat pentru prima dată în documente în anul 1908. Așezarea s-a dezvoltat în jurul Pepinierei Pomicole Istrița, înființată în anul 1898. Crucea nu este marcată pe hărțile istorice.
Descriere: Cruce latină, de mici dimensiuni, cu căciulă fixă, aripioare și soclu fix, rotunjit de mai voluminos în raport cu piciorul crucii. Capitelul este dreptunghiular și prezintă o margine superioară rotunjită în partea mediană. O dublă bordură care ia forma căciulii sau capitelului încadrează anul ctitoririi acestei cruci și anume 1915. Crucea are patru aripioare la intersecțiile brațelelor incizate cu linii oblice sugerând mitul crucii radiante. Pe capul crucii este o monogramă cu inscripție în relief care poate fi citită IS.HS. Decorul central îl reprezintă Răstignirea lui Iisus Hristos, decorul fiind sculptat în relief. Relieful este parțial păstrat. Pe brațe mai sunt sculptate în relief și monogramele NI, pe brațul stâng și CA, pe brațul drept. Crucea s-a rupt în zona piciorului fiind recent reparată cu ciment. De la baza piciorului și până la baza soclului este inscripționat un text cu o dedicație în limba română cu alfabet latin. Inscripția este precar conservată. Pe spatele crucii este un relief cu Maica Domnului. De-o parte și de alta a reliefului sunt sculptate monogramele M (partea stângă) și D (partea dreaptă)
Inscripții: Inscripția de pe soclu a fost scrisă în limba română cu alfabet latin, pe 8 rânduri, cu lungimea variind de la 23 la 25 cm din partea superioară spre bază și cu litere cu înălțimea de 4 cm.
Text inscripții: Inscripție soclu:
„ACEASTA ......text șters(SFÂNTĂ)
CRUCE S(A).....(RIDIC)
AT DE.....(TEXT ȘTERS)
..........N CU S
....................ANA ȘI
......NI U..RIN NU
.....................
Comanditar: Zamfir Marin; Zamfir Măndica
Ctitor: Zamfir Marin; Zamfir Măndica
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 150.00 cm; Lălțime cruce = 27 - 31 cm; Grosime cruce = 15 cm; Lungime brațe = 60.00 cm; Înălțime brate = 30 cm; Grosime brațe = 16 cm; Lungime capitel = 42 cm; Înălțime capitel = 21 - 17 cm; Grosime capitel = 17 cm; Lungime bază = 45 cm; Lălțime bază = 27 cm; Lungime rând inscripție= 23 cm; Înălțime litera = 4 cm; Diametru medalion = 0 cm; Alte dimensiuni = Inscripție datare
Lungime rând = 32 cm
Înălțime cifră = 8 cm.
Inscripție - ISHS:
Lungime rând = 17 cm.
Înălțime literă = 8 cm.
Inscripție: NIKA
Lungime rând = 35 cm.
Înălțime literă = 8 cm.
Lungime rând inscripție picior = 23 cm.
Înălțime literă inscripție picior = 4 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre drum, spre Istrița de Jos și Mizil)
Stare de conservare: Starea de conservare este precară. Crucea s-a rupt și a fost reparată neferict cu ciment. Inscripția este parțial distrusă. Este afectată de mușchi, licheni și murdăria ancrasantă. Este afectată și de eroziune și de intemperii. Prezintă risc de prăbușire. Crucea era acoperită de vegetație.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: strămutare, văruire sau vandalizare, preucm și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau de murdăria ancrasantă. Prezintă risc de prăbușire.
Lucrări anterioare de restaurare:
A fost reparată cu ciment. Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Istrița de Jos, ID 301, 2023 2. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Săhăteni, ID 300, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea de est-nord-est a satului Istrița de Jos, pe marginea drumului DN1B/E577, pe partea dreaptă în direcția de mers spre Mizil, la cca 114 metri de intersecția Șoselei Principale cu Strada Unirii.