Datare: secolul al XIX-lea; al doilea sfert al secolului al XIX-lea
Istoric: Cruce de pomenire ridicată de comunitatea satului Vintileanca pe 10 aprilie 1948, în timpul secetei din 1948 și al Marii Foamete din 1946-1948. Legenda locală spune că, după ce crucea a fost ridicată ca un semn de rugăciune pentru ploaie, a început să plouă și comunitatea a fost salvată. Crucea se află la 82 de metri nord-est de un drum vechi dispărut, care lega Vintileanca de cătunul Voinești (acum dispărut). Acest drum făcea parte din traseul Săhăteni - Miroși.
Descriere: Cruce celtică, de dimensiunii medii, fără capitel, cu un picior prins într-un postament mai lat, cu marginea superioară rotunjită. Fața crucii este decorată cu scena Răstignirii lui Iisus iar pe picior începe o inscripție în limba română cu alfabet latin. Pe picior, în partea dreapta este o altă inscripție. Pe spate este decorată cu o scenă reprezentând-o pe Maica Domnului și o inscripție pe piciorul crucii. Decorațiile sunt aproape complet șterse crucea fiind văruită. Crucea este protejată de o mică troiță de lemn cu acoperiș din tablă și îngrădită de un gard din fier.
Text inscripții: Nedescifrat.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 150.00 cm; Lălțime cruce = 25 - 38 cm; Grosime cruce = 13.5 - 15 cm; Lungime brațe = 59.00 cm; Înălțime brate = 26 cm; Grosime brațe = 14 cm; Lungime capitel = 0 cm; Înălțime capitel = 0 cm; Grosime capitel = 0 cm; Lungime bază = 0 cm; Lălțime bază = 0 cm; Lungime rând inscripție= 21 - 21 - 13 cm; Înălțime litera = 4 - 4 - 4 cm; Diametru medalion = 0 cm; Alte dimensiuni = Lungime rând inscripție față = 21 cm.
Lungime rând inscripție spate = 21 cm.
Lungime rând inscripție lateral stânga = 13 cm.
Înălțime literă = 4 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre satul Vintileanca)
Stare de conservare: Starea de conservare este relativ bună. Decorația pe de fața și de pe spate este aproape ilizibilă, crucea fiind văruită de nenumărate ori.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: strămutare, văruire, vandalizare sau agricultură precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vintileanca, ID 294, 2023 2. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vintileanca, ID 293, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea de est a satului Vintileanca, la circa 210 metri de marginea satului pe malul estic al canalului de irigații, de pe strada Centurii pe Drumul Vacilor, pe dreapta.