Istoric: Cruce de pomenire (funerară?) ridicată la marginea unui drum în apropierea unei fântâni. Crucea a fost mutată din locul inițial fiind amplasată lângă fântână în anul 2004.
Descriere: Cruce celtică, de mici dimensiuni, fără capitel, prinsă în ciment. Pe fața crucii, orientată spre fântână, este reprezentată scena Răstignirii lui Iisus pe cruce. Se observă simboluri și pe capul crucii. Scena este decorată cu o coroană cu flori sculptată în relief, decorată cu câte două rozete în partea mediană a brațelor. Pe piciorul crucii este o inscripție în limba română cu alfabet latin. Crucea nu este decorată nici pe fețele laterale și nici pe spate.
Inscripții: Inscripție în limba română cu alfabet latin, pe 4 rânduri, cu lungimea de 10 cm și litere cu înălțimea de 3 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 89.00 cm; Lălțime cruce = 18 - 21 cm; Grosime cruce = 10 - 13 cm; Lungime brațe = 50.00 cm; Înălțime brate = 19 cm; Grosime brațe = 11 cm; Lungime capitel = 0 cm; Înălțime capitel = 0 cm; Grosime capitel = 0 cm; Lungime bază = 47 cm; Lălțime bază = 40 cm; Lungime rând inscripție= 10 cm; Înălțime litera = 3 cm; Diametru medalion = 33 cm; Alte dimensiuni = Diametru rozete = 6 cm.
Înălțime cruce înscrisă = 34 cm
Lungime brațe cruce înscrisă = 28 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Sud-Nord (cu fața spre nord, spre drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este bună.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: lucrări agricole, strămutare sau vandalizare, precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau de murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vintileanca, ID 291, 2023 2. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol V, Socec, București, 1902, p. 747-748.
Reper geografic: Crucea se află în partea de nord-vest a satului Vintileanca, la marginea unui drum agricol care se intersectează cu capătul vestic al străzii Căminului, la cca 370 de metri est de hotarul dintre UAT Săhăteni și UAT Baba Ana, respectiv hotarul dintre județele Buzău și Prahova.