Istoric: Cruce de pomenire ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea la o răscruce de drumuri, la marginea satului Vintileanca. Crucea nu este marcată pe hărțile istorice. Însă atât pe ridicările habsburgice din secolul al XIX-lea cât și pe planul director de tragere se observă că se afla la marginea unui drum important, care pornea din Săhăteni, trecea pe lângă Halta Vintileanca și mergea din centrul satului spre cătunul Miroși (azi satul Câmpeni). La circa un metru nord de această cruce era intersecția cu un alt drum important, Mizilu - Cioranca, la intersecția căruia era ridicată Fântâna lui Gavrilă și o altă cruce de piatră.
Satul Vintileanca este situat în comuna Săhăteni din județul Buzău, România. Se află în sud-vestul județului, la limita cu județul Prahova. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Tohani a județului Buzău și era formată din cătunele Vintileanca, Gemenile, Găgenii de Sus, Găgenii de Jos, Săhătenii de Sus și Săhătenii de Jos.
Denumirea satului Vintileanca se pare că vine de la un mare boier ce deținea proprietăți aici și care se numea Vintilă. Satul a luat ființă după 1830, iar după împroprietărirea din 1864 din timpul lui Alexandru Ioan Cuza, toate aceste sate au fost grupate în comuna Găgeni-Vintileanca (denumită mai frecvent Vintileanca.
... Vezi mai mult Vezi mai puțin
Descriere: Cruce latină, de mici dimensiuni, cu capitel fix, prinsă într-o bază îngropată. Capitelul sau căciulea are o formă patrată, fiind relativ înalt și este decorat pe fețele laterale cu câte un spic de grâu iar pe fața principală cu două spice de grâu care probabil încadrau un simbol, element de decor sau poate chiar blazon. Spatele crucii nu a putut fi analizat deoarece crucea este aproape lipită de gard. Pe față este decorat cu un medalion central ce încadrează o rozetă. Decorul de pe capul crucii nu mai poate fi văzut. Nici decorul și inscripțiile de pe brațe nu mai sunt lizibile. Pe picior este scrisă o inscripție în limba română cu caractere chirilice. Și pe fețele laterale, pe piciorul crucii mai sunt câte două inscripții cu texte scrise tot în limba română cu alfabet chirilic. ... Vezi mai mult Vezi mai puțin
Inscripții: Inscripția frontală este scrisă în limba română cu alfabet chirilic, pe 8 rânduri, cu lungimea de 15 cm și litere cu înălțimea de 5 cm.
Inscripția de pe picior, de pe partea dreaptă este scrisă în limba română cu alfabet chirilic, pe 4 rânduri, cu lungimea de 12 cm și litere cu înălțimea de 5 cm.
Inscripția de pe picior, de pe partea stângă este scrisă în limba română cu alfabet chirilic, pe 6 rânduri, cu lungimea de 12 cm și litere cu înălțimea de 5 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Cruce de pomenire asociată unei fântâni, ridicată la o răscruce de drumuri. Crucea face parte dintr-un ansamblu de două cruci, fiind cea mai timpurie. Crucile nu apar pe hărțile istorice. Crucea este un monument comemorativ ridicat la marginea unui drum important, lângă două fântâni, la cca 50 de metri de o răscruce de drumuri. Nu este marcată pe hărți istorice. Obiceiul de a ridica o cruce de piatră lângă o fântână este consemnat din evul mediu și avea o multiplă însemnătate. În primul rând era un mod de a creștina sacralitatea păgână a izvorului. Crucea de piatră scotea în evidență și actul ctitoricesc al construirii unui puț sau fântâni. Construirea unei fântâni era un act de mare generozitate pentru comunitate sau mai ales pentru trecătorii. Actul ridicării unei fântâni și cruci era un act creștinesc important și era mult mai la îndemână oamenilor de rând decât ctitorirea unui lăcaș de cult. ... Vezi mai mult Vezi mai puțin
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 113.50 cm; Lălțime cruce = 21 - 24 cm; Grosime cruce = 17.5 - 20 cm; Lungime brațe = 42.00 cm; Înălțime brate = 21 cm; Grosime brațe = 17 cm; Lungime capitel = 31 cm; Înălțime capitel = 20 cm; Grosime capitel = 22 cm; Lungime bază = 0 cm; Lălțime bază = 0 cm; Lungime rând inscripție= 15 - 12 cm; Înălțime litera = 5 cm; Diametru medalion = 16 cm; Alte dimensiuni = Lungime rând inscripție față = 15 cm; Înălțime literă inscripție față = 5 cm;
Lungime rând inscripție lateral stânga = 12 cm.
Lungime rând inscripție lateral dreapta = 14 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este medie spre precară. Inscripțiile sunt aproape ilizibile. Decorul frontal este șters în mare parte. Crucea este acoperită de mușchi, licheni și de murdărie ancrasantă. Prezintă mici fisuri și spărturi.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: văruirea care afectează calcarul, strămutarea sau vandalismul precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vintileanca, ID 292, 2023 2. Bodale Arcadie, Fântânile și dreptul de patronat, Buletin Științific. Revistă de Etnografie, Științele Naturii și Muzeologie, 27 (40), 2017, 6-32, sursă web: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/6-32.pdf 3. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol V, Socec, București, 1902, p. 747-748. 4. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol III, Socec, București, 1900, p. 476-477. 5. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Vintileanca, ID 291, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea de nord-vest a satului Vintileanca, la marginea unui drum agricol care se intersectează cu capătul vestic al străzii Căminului, la cca 370 de metri est de hotarul dintre UAT Săhăteni și UAT Baba Ana, respectiv hotarul dintre județele Buzău și Prahova.