Istoric: Monumentul este unul comemorativ fiind ridicat pentru pomenirea unor personaje locale răposate. Se află pe marginea unui drum agricol, care însă în trecut reprezenta un drum foarte important. Segmentul făcea parte din Drumul Mare sau Drumul din Vii, care în secolele XVII-XVIII lega moșia lui Constantin Brâncoveanu de la Fefelei de Buzău. Mai mult decât atât erau un important drum comercial, fiind legat de vechile crame din zonă și era o importantă zonă de trecere din Valahia în Moldova.
Crucea de față nu apare marcată pe hărțile topografice din secolul al XX-lea.
Descriere: Cruce latină, de mici dimensiuni, cu baza dreptunghiulară și capitel (căciulă) paralelipipedic. Crucea este fixată în ciment, care acoperă o parte din textul inscripției. Capitelul este de dimensiuni medii și profilat, fiind realizat din același material cu restul crucii. Singura parte decorată este partea frontală, decorul reprezentând heurvimi sau îngeri în relief. Decorația frontală centrală reprezintă scena Răstignirii. Deasupra este inscripționată monograma ISHS. Sub decor, pe picior este inscripția frontală care prezintă dedicația sau pomenirea celui care ridică crucea. Pe partea dreaptă, piciorul crucii este decorat cu reprezentare incizată a Sfântului Apostol Ioan. Deasupra, pe muchia brațului drept este reprezentat un înger. Spatele crucii nu este decorat. Pe partea stângă, pe picior este reprezentată Fecioara Maria. Sub acest decor incizat este inscripționată datarea, anul 1912. Pe muchia brațului stâng decorația pare să se fi șters. Crucea a fost văruită.
Inscripții: Inscripția frontală este scrisă în limba română în caractere latine. În prezent se pot observa 14 rânduri care se întind pe o lungime de 28 de centimetri și sunt mărginite de un chenar în relief. Scrisul este bine păstrat în partea superioară, caracterele de jos fiind mai puțin lizibile. Multe din literele de pe rândul de jos par a fi șterse. O parte din inscripție este posibil să fie îngropată.
Text inscripții: „EU NICOLAE I BOGDAN CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU AM RIDICAT ACEASTĂ SF CRUCE ÎN AMINTIREA RĂPOSAȚILOR IORDAN BALASA CONSTANTIN .......MATEIU .....VASILE....... LEA.
Comanditar: Nicolae Bogdan
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmatic
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 153.00 cm; Lălțime cruce = 35.5 - 36 cm; Grosime cruce = 24 cm; Lungime brațe = 75.00 cm; Înălțime brate = 35 cm; Grosime brațe = 23.5 - 25 cm; Lungime capitel = 54 cm; Înălțime capitel = 23.5 cm; Grosime capitel = 30 cm; Lungime bază = 0 cm; Lălțime bază = 0 cm; Lungime rând inscripție= 29.5 - 18 cm; Înălțime litera = 4.5 - 2.5 cm; Diametru medalion = 0 cm; Alte dimensiuni = Lungime rând inscripție față = 29.5 cm.
Înălțime literă inscripție față = 4.5 cm.
Lungime rând inscripție lateral dreapta = 18 cm.
Înălțime literă inscripție lateral dreapta = 2.5 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Est
Stare de conservare: Starea de conservare este relativ bună. Este foarte puțin afectată de eroziune. Prezintă mici spărturi. De asemenea este afectată în foarte mică măsură de murdăria ancrasantă. Inscripția s-a păstrat într-o stare relativ bună de conservare.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: agricultura sau vandalismul, precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii și murdăria ancrasantă. Există riscul să fie lovită de mașinile agricole din zonă sau să fie strămutată.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu sunt cunoscute lucrări anterioare de restaurare.
Reper geografic: Crucea se află la limita de vest a teritoriului comunei Breaza, la sud de Dealul Istrița, aproape de hotarul dintre comunele Breaza, Năeni și Săhăteni, la 50 de metri de intersecția a două drumuri agricole, la circa 2,55 km vest de satul Greceanca, la 2,45 kilometri sud de satul Breaza, la 2 kilometri nord de Săhăteni și la cca 2,6 kilometri sud de satul Văleanca-Vilănești, respectiv 2,75 km sud-est de satul Năeni.