Datare: secolul al XX-lea; al doilea sfert al secolului al XX-lea
Istoric: Crucea și troița au fost ridicate de Nicolae Zafiu și soția sa Maria la 10 octombrie 1938. Este un monument comemorativ ridicat la marginea unui drum important, pe Șoseaua Buzău-Mizil. Satul Istrița a fost menționat pentru prima dată în documente în anul 1908. Așezarea s-a dezvoltat în jurul Pepinierei Pomicole Istrița, înființată în anul 1898. Crucea nu este marcată pe hărțile istorice.
Descriere: Cruce latină, de dimensiuni mici spre medii, cu căciulă fixă, cu aripioare și baza prinsă în podeaua troiței. Crucea este pictată atât pe capitel cât și pe crucea propriu-zisă. Căciula sau capitelul este de formă hexagonală și este decorată cu un relief pictat reprezentând-ul pe Dumnezeul Tatăl cu doi îngeri. Marginile ornamenteului sunt decorate cu margini albastre, verzi și negre. Scena pictată este policromă fiind pictată cu alb, albastru și galben. Decorația frontală este reprezentată de scena Răstignirii lui Iisus, pictată în albastru, roșu și alb. Sub scena Răstignirii este un simbol reprezentând moartea. Pe piciorul crucii este o inscripție cu o dedicație în limba română cu alfabet latin. Crucea este vopsită cu albastru. Pe capul crucii este inscripționată monograma IS HS iar pe brațe sunt inscripționate monogramele NI, pe brațul drept și CA, pe brațul stâng. Pe muchia brațului drept este pictat un înger cu aripile deschise. Fața latelară a crucii este decorată cu chenare pictate cu roșu. Aripioarele sunt pictate cu albastru și au linii oblice incizate sugerând raze. Pe spatele crucii este pictată Maica Domnului. Crucea este prinsă într-un soclu prins în peretele din sud, spre casă.
Crucea se află într-o troiță reprezentând o mică structură veche din piatră, cu un acoperiș curbat și o cruce în vârf. Troița prezintă o intrare în partea de vest și două ferestre, una în vest și alta în nord. Troița este văruită. Troița este pictată în interior. Toți pereții pare să fi fost pictați cu scene religioase. Pictura de pe peretele sudic este complet distrusă. Se mai păstrează părți de pe pictura de pe latura de est și nord. Într-o stare foarte bună de conservare este pictura de pe peretele vestic și de pe cupolă. Fundalul este pictat cu albastru. Pe peretele vestic este pictat Sfântul Antonie cel Mare. Tot pe perete este pictată un text cu o dedicație în limba română și numele familiei care a ridicat monumentul. Pornind de la antablament (partea superioară a intrării) și până la peretele nordic este pictată o bandă cu galben pe care sunt reprezentate stele pictate cu albastru. Pereții nordic și sudic sunt pictați cu îngeri, arhangheli și sfinți. Peretele estic este pictat cu o scenă reprezentându-l pe Iisus și doi arhagheli, cel mai probabil Schimbarea la Față. Cupola este pictată cu reprezentarea lui Iisus Pantokrator (Atotputernic).
Inscripții: Inscripție frontală de pe cruce este scrisă în limba română cu alfabet latin, pe 9 rânduri (vizibile), cu lungimea de 25 cm și litere cu înălțimea de 6 cm. Piciorul crucii este parțial îngropat așa că nu se poate/pot vedea ultimul/ultimele rânduri ale inscripției.
Text inscripții: Inscripție picior cruce:
„ACEASTĂ SF CR
SA RIDICAT DE
NICOALE ZAFIU
CU STOȚIA SA
MARIA ȘI FII SĂI
ION MIHAIU RADA
TA LISAVETA SI
DOBRA MORTI
............(litere parțial îngropate).
Text peretele vestic:
„ACEST SF. LOCAȘ ESTE
FĂCUT DE NICOLAE ZAFIU
CU SOȚIA SA MARIA
10 OCTOMBRIE 1938”.
„P.D.
MIHAI, ION, RADA, VETA
ION, GEANĂ, MIȚA ȘI ANA
10 OCT. 1938”
Observații: Cruce de pomenire ridicată într-o troiță din zidărie de piatră. Ansamblul este ridicat la marginea unui drum important. Monumentul este dovada unui meșteșug local dezvoltat ca urmare a exploatării calcarelor din carierele de pe Dealul Istrița, respectiv Istrița, Bădeni, Vârf și Pietroasele, situate în apropiere. În zonă s-a dezvoltat un important centru de sculptură populară, din piatra exploatată aici fiind realizate atât cruci de piatră cât și alte elemente arhitecturale folosite atât pentru clădirile monumentale (biserici sau conace) precum și pentru gospodării sau acareturi.
Comanditar: Nicolae Zafiu; Maria Zafiu
Ctitor: Nicolae Zafiu; Maria Zafiu
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură; pictură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 140.00 cm; Lălțime cruce = 29 cm; Grosime cruce = 17.5 cm; Lungime brațe = 58.00 cm; Înălțime brate = 25 cm; Grosime brațe = 16 cm; Lungime capitel = 42 cm; Înălțime capitel = 20 cm; Grosime capitel = 16 cm; Lungime bază = 50 cm; Lălțime bază = 0 cm; Lungime rând inscripție= 25 cm; Înălțime litera = 4 cm; Diametru medalion = 0 cm; Alte dimensiuni = Inscripție cap:
Lungime rând = 16 cm.
Înălțime literă = 6 cm.
Inscripție picior:
Lungime rând = 25 cm.
Înălțime literă = 4 cm.
Dimensiuni aripioare:
Diametru aripioară stânga sus = 8 cm.
Diametru aripioară stânga jos = 8 cm.
Diametru aripioară dreapta sus = 8 cm.
Diametru aripioară dreapta jos = 8 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este relativ bună. Pictura, decorațiile și inscripțiile de pe cruce s-au păstrat într-o stare bună. Crucea este ferită de intemperii și de factorii de eroziune. Pictura de troiță este parțial distrusă, îndeosebi pe peretele sudic. S-a păstrat într-o stare bună de conservare pe cupolă și pe peretele vestic.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropoce: vandalism și strămutare precum și naturale: cutremure, factorii de eroziune sau murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Istrița de Jos, ID 302, 2023 2. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Istrița de Jos, ID 301, 2023
Reper geografic: Crucea se află în troița din partea de sud-vest a satului Istrița, pe marginea DN1B/E577, pe partea stângă a sensului de mers spre Mizil, vizavi de școală, la intersecția dintre DN1B și Strada Școlii, la cca 300 de metri de intersecția dintre DN1B și DJ103R.