Datare: secolul al XVIII-lea; primul sfert al secolului al XVIII-lea;
Istoric: Crucea de pomenire a fost ridicată la începutul secolului al XVIII-lea, înainte de dezvoltarea satului de pe malul Lacului Sinaia. Teritoriul actual al Lacului Sinaia făcea parte din moșia Mănăstirii Sinaia, ctitorită în 1695 de marele stolnic și spătar al Țării Românești, Mihail Cantacuzino. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, moșia de la Lacu Sinaia era în proprietatea Eforiei Spitalelor Civile din București, subordonață Schitului Sinaia. Satul Lacu Sinaia este atestat înainte de 1791. Nu apare pe harta Specht, dar figurează pe ridicările habsburgice din secolul al XIX-lea, unde crucea este de asemenea marcată. Crucea nu mai este prezentă pe hărțile din secolul al XX-lea, cum ar fi Planul Director de Tragere sau Harta Topografică Militară. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Sinaia era un cătun al comunei Amaru, având 200 de locuitori și 49 de case. A avut mai multe denumiri de-a lungul timpului: Podu Amaru (1861), Codu Amaru (1864), Kodu Amaru (1867), Sinaia (1896) și Lacu Sinaia (1990).
Descriere: Cruce latină, de dimensiuni monumentale, fără capitel și prinsă într-o bază îngropată. Crucea este ornamentată în partea frontală și este inscripționată în partea frontală și pe fețele laterale. In partea frontală, capul crucii o monogramă scrisă cu litere în alfabet chirilic și un medalion ce încadrează monograma IC. Medalionul este legat de medalionul central, de dimensiuni mai mari decât celelalte patru medalioane laterale. Este un medalion dublu, medalionul exterior încadrând o legendă scrisă în alfabet chirilic iar medalionul central încadrând o rozetă. Medalionale de pe brațe încadrează monogramele NH, pe brațul drept și KA, pe brațul stâng. Pe brațe se mai văd urmele unor litere inscripționate, ușor șterse. Pe picior este inscripționat un medalion ce încadrează monograma XC. Pe picior este incripționat un text scris în limba română cu alfabet chirilic. Tot pe picior mai sunt inscripții pe fețele laterale, în partea stângă și în partea dreaptă. Crucea este prinsă într-o piuă sau o bază dreptunghiulară îngropată.
Inscripții: Inscripția de pe picior, în partea frontală a crucii este scrisă în limba română cu alfabet chirilic, pe 12 rânduri, cu lungimea de 34 de cm și litere cu înălțimea de 7,5 cm.
Inscripția de pe fața laterală, în partea stângă, pe picior este scrisă în limba română cu alfabet chirilic, pe 7 rânduri.
Inscripția de pe fața laterală, în partea dreaptă, pe picior este scrisă în limba română cu alfabet chirilic, pe 12 rânduri.
Text inscripții: Nedescifrat.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 216.00 cm; Lălțime cruce = 41 - 42 cm; Grosime cruce = 21 - 29 cm; Lungime brațe = 88.00 cm; Înălțime brate = 41 - 42 cm; Grosime brațe = 23.5 - 26 cm; Lungime capitel = 0 cm; Înălțime capitel = 0 cm; Grosime capitel = 0 cm; Lungime bază = 85 cm; Lălțime bază = 74 cm; Lungime rând inscripție= 34 cm; Înălțime litera = 7.5 cm; Diametru medalion = 0 cm; Alte dimensiuni = Diametru medalion central = 21.5 cm; Diametru medalion cap = 20.5; Diametru medalion picior = 20.5 cm; Diametru braț stânga = 18 cm; Diametru medalion braț dreapta = 19 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Nord-Est - Sud-Vest (cu fața spre sud-vest, spre drum).
Stare de conservare: Starea de conservare este medie. Ornamentele și inscripțiile sunt lizibile. Crucea este acoperită de mușchi/licheni și de murdărie ancrasantă. Este afectată în mică măsură de eroziune. Prezintă mici spărturi și pierderi de materiale, mai ales în zona brațului stâng.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: strămutare sau vandalizare, precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau de murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Lacu Sinaia, ID 284, 2023. 2. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol V, Socec, București, 1902, p. 392-393. 3. Daniel Garvăn, Studiu de urbanism istoric și arhitectură, comuna Amaru, jud. Buzău, 2021, p. 18-20. 4. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Amaru, ID 282, 2023
Reper geografic: Crucea se află la marginea șoselei principale, în partea de sud-sud-vest a satului, în dreptul proprietății cu numărul 82, la marginea drumului DC165.