Datare: secolul al XX-lea; al doilea sfert al secolului al XX-lea
Istoric: Cruce de pomenire ridicată de o familie din comunitate în anul 1938, în fața școlii din localitate, în partea de nord-nord-vest a localității.
Satul Dulbanu este menționat pentru prima oară în anul 1554, în registrele vamale din Brașov, unde se menționează că trei săteni din Dulbanul (Dulbanu) au făcut patru transporturi în cetatea Brașovului, în valoare de 9800 de aspri. În perioada modernă, satul Dulbanu începe să fie menționat abia pe la sfârșitul secolului al XIX-lea (1898), ca sat al comunei Amarau. Până în acest moment se fac mențiuni referitoare la moșua Dulbanu și planurile 1791 și 1864 prezintă toponimele V Dobanului și Osp Dulpanu. Pe Planul Director de Tragere satul apare cu străzi drepte, paralele și dreptunghiulare, fiind rezultatul unui plan prestabilit realizat prin împroprietărirea țăranilor. În secolul XX se dezvoltă pe direcția NV-SE, ajungând să fie un sat de formă dreptunghiulară cu străzi și parcele bine definite.
Descriere: Cruce celtică, de dimensiunii medii, cu capitel fix, aripioare, picior fixat de un postament mai lat și prinsă în podeaua troiței. Capitelul sau căciula crucii are o formă trapezoidală cu laturile superioară se îndoaie în jos formâd un v întors. Crucea este pictată doar în partea frontală. Pe capitel este reprezentat Dumnezeul Tatăl stând pe tron cu mâna dreaptă ridicată în semn de binecuvântare iar în mâna stângă ținând o carte. Pictura este policromă formată din nunațe de albastru, verde, galbe, negru și roșu. În colțurile superioare ale trapezului sunt reprezentate rozete pictate. Tot pe capitel este sculptat și pictat și anul ctitoririi, respectiv anul 1938. Crucea propriu-zisă este decorată cu scena Înălțării Domnului Iisus Hristos. Iisus este reprezentat în partea mediană supradimensionat în raport cu celelalte personaje. În stânga și dreapta acestuia, pe brațe sunt reprezentați doi arhangheli. Pe picior sunt pictați cei patru apostoli. Pe aripioarele crucii sunt pictați îngeri cu aripi deschise privind spre scena înălțării. Pe picior și continunându-se apoi pe postament este inscripționată și pictat textul cu dedicația crucii, scrisă în limba română cu alfabet latin. Marginile crucii sunt pictate cu benzi exterioare albastre ce mărginesc benzi maro interioare care încadrează forma crucii. Marginile brațelor crucii sunt pictate pe un fond verde. Pe marginile postamentului sunt pictate două motive vegetale, două vrejuri roșii cu frunze verzi. Crucea se află în interiorul unei troițe din lemn de formă pătrată, cu acoperiș dîn două ape, acoperit cu tablă.
Inscripții: Inscripția de pe postament este scrisă în limba română cu alfabet latin, pe 12 rânduri, cu lungimea de 19,5 cm și litere cu înălțimea de 3-4 cm.
Text inscripții: Inscripție postament:
„ACEASTĂ
CRUCE SA
RIDICAT
DE RADU
SSTOICA
CU FAMI
LIA SA R
IOANA PAU
TA VASILE
MARIA
ILIE DOBR
IȚA”
Observații: Cruce de pomenire ridicată la o răscruce de drumuri, într-o zonă importantă a satului, respectiv la intersecția drumului dinpre biserică cu drumul către școală. Monumentul este dovada unui meșteșug local dezvoltat ca urmare a exploatării calcarelor din carierele de pe Dealul Istrița, respectiv Istrița, Bădeni, Vârf și Pietroasele, situate în apropiere. În zonă s-a dezvoltat un important centru de sculptură populară, din piatra exploatată aici fiind realizate atât cruci de piatră cât și alte elemente arhitecturale folosite atât pentru clădirile monumentale (biserici sau conace) precum și pentru gospodării sau acareturi.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură; pictură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 170.00 cm; Lălțime cruce = 25.50 - 26.50 - 36.50 - 34.50 cm; Grosime cruce = 17.50 - 180 cm; Lungime brațe = 60.00 cm; Înălțime brate = 28.00 cm; Grosime brațe = 17.00 - 17.50 cm; Lungime capitel = 40.00 cm; Înălțime capitel = 16.00 - 21.40 - 16.50 cm; Grosime capitel = 18.50 cm; Lungime bază = 0.00 cm; Lălțime bază = 0.00 cm; Lungime rând inscripție= 19.50 cm; Înălțime litera = 3.00 - 4.00 cm; Diametru medalion = 0.00 cm; Alte dimensiuni = Dimensiuni aripioare văzute din fața crucii:
a - stânga sus
b- dreapta sus
c-dreapta jos
d-stânga jos
Lungime a = 11 cm; Înălțime a = 10.5 cm; Diametru a = 8.5 cm;
Lungime b = 10.5 cm; Înălțime b = 10.5 cm; Diametru b = 8.5 cm;
Lungime c = 10 cm; Înălțime c = 9.5 cm; Diametru c = 8 cm;
Lungime d = 10.5 cm; Înălțime c = 10.5 cm; Diametru c = 8 cm;
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos.
cm;
Orientare: Vest-Est (cu fața spre drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este bună. Pictura a fost refăcută recent.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt antropice: vandalizare sau naturale: murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Dulbanu, ID 283, 2023 2. Daniel Garvăn, Studiu de urbanism istoricși arhitectură, comuna Amaru, jud. Buzău, 2021, p. 14-15. 3. Daniel Garvăn, Studiu de urbanism istoric și arhitectură, comuna Amaru, jud. Buzău, 2021, p. 18-20.
Reper geografic: Crucea se află în partea de nord-nord-vest a satului, la intersecția străzilor Școlii cu Bisericii, în curtea școlii din localitate, vizavi de strada Școlii nr. 49 și Bisericii nr. 9.