Istoric: Cruce de pomenire ridicată la marginea satului Mărgineanu, la marginea drumului care merge spre Amaru dar și spre Lunca, după podul peste pârâul Năianca. Crucea este marcată pe Harta Topografică Militară. Pe Planul Director de Tragere mai este marcată o cruce lângă o fântână în apropiere, situată de cealalaltă parte a podului peste Năianca. Satul Mărgineanu este documentat după anul 1830.
Descriere: Cruce latină, cu capitel fix, de dimensiuni mari, prinsă într-o bază dreptunghiulară. Crucea este căzută pe față așa că nu se poate vedea dacă are inscripții sau ornamente. Pe spatele crucii și pe laterale nu se observă decorații sau inscripții.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Cruce de pomenire ridicată la marginea unui drum, aproape de o răscruce, lângă o fântână. Este marcată pe Harta Topografică Militară, document cartografic care reprezintă cadrul geografic din perioada postbelică. Obiceiul de a ridica o cruce de piatră lângă o fântână este consemnat din evul mediu și avea o multiplă însemnătate. În primul rând era un mod de a creștina sacralitatea păgână a izvorului. Crucea de piatră scotea în evidență și actul ctitoricesc al construirii unui puț sau fântâni. Construirea unei fântâni era un act de mare generozitate pentru comunitate sau mai ales pentru trecătorii. Actul ridicării unei fântâni și cruci era un act creștinesc important și era mult mai la îndemână oamenilor de rând decât ctitorirea unui lăcaș de cult.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 177.00 cm; Lălțime cruce = 31 cm; Grosime cruce = 17.5 - 16.5 cm; Lungime brațe = 80.00 cm; Înălțime brate = 30 - 31.5 cm; Grosime brațe = 18.5 - 20 cm; Lungime capitel = 39.5 cm; Înălțime capitel = 14 cm; Grosime capitel = 17 cm; Lungime bază = 65 cm; Lălțime bază = 0 cm; Lungime rând inscripție= 24 cm; Înălțime litera = 5 cm; Diametru medalion = 0 cm; Alte dimensiuni = Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Vest-Est (cu fața către drum)
Stare de conservare: Crucea este căzută. A căzut cu fața pe pământ. Locule unde se află este îngrădit fiind folosit ca pășune pentru vite. Este folosită de vite. Crucea se află într-o stare precară. Este afectată de mușchi/licheni și de factorii de eroziune.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: lucrările agricole, strămutarea sau vandalismul precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Mărgineni, ID 285, 2023 2. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Lacu Sinaia, ID 284, 2023.
Reper geografic: Crucea se află în zona de luncă de la ieșirea din satul Mărgineanu, spre vest, în stânga drumului DJ203C, în sensul de mers spre Lunca, la cca 84 m vest de Valea Năianca.