Descriere: Cruce de tip latin, simplă, fără capitel. Ornamentica acestei cruci constă în medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat, și cu un medalion central cu diametrul mai mare decât al celorlalte. Toate medalioanele au în centrul lor câte o rozetă cu șase petale ascuțite. O inscripție în caractere chirilice se desfășoară în partea inferioară a coloanei, pe picior. Aceste elemente sunt încadrate de un chenar cu un unghi ascuțit în partea superioară a coloanei, sugerând un acoperiș. Părțile din lateral ale celor două brațe au reprezentate, prin incizare, motive vegetale, iar în lateralele coloanei, pe toată suprafața lor, se regăsesc inscripții în caractere chirilice. Pe spate, se repetă elemente și motive decorative de pe față. Nu prezintă urme de pictură. Crucea e scufundată mult în pământ, așadar are câteva rânduri de inscripție acoperite. Starea de conservare este bună.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice pe toate laturile piciorului, se disting mai bine pe latura stângă, în rest sunt foarte afectate, mai ales cele de pe față.
Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.): Față: 30 cm; dreapta=16 cm; stânga=17 cm; spate=29 cm. Înălțime literă (Înălțime (h. li.): față= 6 cm; dreapta=4 cm; stânga=5 cm; spate=6 cm
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucea face parte dintr-un grup de trei, amplasate într-o troiță construită din scânduri de lem și faianță cât și din pământ umblut cu pietriș. Troița este tencuită la est. Construcția are o vechime de 20 de ani. Crucea este marcată atât pe Planul Director de Tragere cât și pe harta topografică militară 1:25000.
Reper geografic: Crucea se află la 608 metri nord-nord-est de ieșirea din satul Jugureni, la baza dealului Piciorul Bivolului, la o intersecție de drumuri agricole, între Fântâna Mărului și Valea Dobrii, la 1,67 km est de DJ100H.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului