Datare: Epoca medievală. Secolul al XVIII-lea. 1783-1786
Descriere: Cruce de tip latin, păstrează un capitel în formă de trunchi de piramidă dispus invers. Ca elemente decorative, poate fi observată o acvilă cu cruce în cioc reliefată în partea superioară a coloanei. Mai jos, se regăsesc medalioanele circulare tangente la medalionul central în punctele de intersecție a două diametre perpendiculare. Medalionul central are diametrul mai mare decât al celorlalte, având în interiorul său o inscripție inelară în caractere chirilice (h lit = 3,5 cm) și un cerc concentric decorat cu o reprezentare solară. În medalioanele exterioare sunt inscripționate caractere chirilice: (1) „I҇C”, (2) „NИ”, (4) „KA”, (5) „XC” (ultima literă spartă). În partea inferioară a coloanei, pe picior, se desfășoară doisprezece rânduri de text inscripționat. Alte inscripții se pot observa și pe laturi. Toate aceste elemente sunt încadrate de un chenar simplu. Pe spate nu există niciun fel de reprezentare. Nu prezintă urme de pictură. Crucea este acoperită de mușchi. Un colț din capitel si din brațul drept sunt sparte, la fel și marginea din față și spate a părții stângi. Crucea este prinsă într-un suport din piatră și aplecată în față. Starea de conservare este medie.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice.
Pe față 12 rânduri de text, ultimele trei distruse pe jumătate de o gaură; dreapta 17 rânduri de text, extrem de greu lizibile; stânga 15 rânduri de text , rândul 14 e parțial distrus, rândul 15 e distrus în totalitate. E posibil ca inscripția să se continue în jos, dar este distrusă.
„CU VR[ER]EA TATĂ/LUI ȘI CU A F/IULUI ȘI CU/ A SFÂNTULU/I DUH [...] RI/DICATU[...]”
Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.) Față=24 cm; dreapta=17 cm; stânga=18 cm; Înălțime literă (h. li.) Față= 5,4 cm; dreapta= 5 cm; stânga= 5 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucea este marcată pe Planul Director de Tragere.
Reper geografic: Crucea se află în extravilanul localității Jugureni, pe un deal, aproape de limita dintre județele Prahova și Buzău, la 272 de metri nord-est de ieșirea din sat, la 1,11 km sud-sud-est de vârful dealului Jugureni.
Toponim: Valea Dobrii
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului