Datare: secolul al XX-lea; al doilea sfert al secolului al XX-lea
Istoric: Cruce de pomenire ridicată de membrii ai comunității în anul 1931. Crucea se află în centru localității, la răscruce de drumuri. Nu este marcată pe hărțile istorice.
Năenii sunt menționați documentar în hrisovul domnitorului Constantin Brâncoveanu din 7 mai 1709 prin care întărea mănăstirii Slobozia stăpânirea a 33 de pogoane de vie în dealul Năianilor ot sud Saac. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Tohani a județului Buzău și era formată din cătunele Năeni, Proșca și Tudorăchești, având în total 1340 de locuitori ce trăiau în 314 case. În comună funcționau 2 biserici ortodoxe (una în Năeni și a doua la Proșca, un fost schit devenit biserică de mir) și două școli — una de băieți, cu 37 de elevi și alta de fete, cu 30 de eleve.În aceeași perioadă, pe teritoriul actual al comunei Năeni funcționau și comunele Fințești și Vispești. Comuna Vispești, desprinsă în perioada 1862–1864 din comuna Breaza și formată din satele Văleanca, Vispești, Vârfu și Fântânele, avea 1250 de locuitori, dintre care jumătate în satul de reședință. În comună funcționau 2 biserici (la Vispești și Fântânele) și o școală la Vispești Comuna Fințești, formată din satele Fințești și Tufele-Fințești, avea 1240 de locuitori, o biserică și o școală cu 62 de elevi, din care 6 fete.
Descriere: Cruce celtică, fără capitel, prinsă într-o bază (piuă) îngropată. La capetele brațelor și în partea superioară a capului prezintă rozete sau motive solare, incizate pentru a reprezentate motive solare. Și aripoarele dispuse la intersecția brațelor sunt incizate pentru a sugera raze solare și deci crucea radiantă. Crucea este decorată pe ambele fețe. În parte frontală este decorată cu scena Răstignirii în relief. Pe capul crucii este inscripționat anul ctitoririi, și anume 1931. Tot pe cap este o reprezentare a divinității, Dumnezeu-Tatăl privind-ul pe Iisus răstigniti pe cruce. Crucea Răstignirii este dispusă în partea mediană. Reprezentarea lui Iisus este redată în relief. Încadrând crucea sunt mogramele IS HS NI CA. Pe soclu este o inscripție care a fost ștearsă și acoperită de straturile succesive de var. Pe spatele crucii, în partea mediană este un alt relief reprezentând-o pe Maica Domnului. Crucea este prinsă într-o bază sau piuă dreptunghiulară din calcar.
Inscripții: Inscripția frontală este ilizibilă.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucea se află la marginea unui drum important, la o răscruce de drumuri. Nu este marcată pe hărțile istorice. Este dovada unui meșteșug local dezvoltat pe mai multe secole ca urmare a exploatării calcarelor din carierele de pe Dealul Istrița, respectiv Istrița, Bădeni, Vârf și Pietroasele, situate în apropiere. În zonă s-a dezvoltat un important centru de sculptură populară, din piatra exploatată aici fiind realizate atât cruci de piatră cât și alte elemente arhitecturale folosite atât pentru clădirile monumentale (biserici sau conace) precum și pentru gospodării sau acareturi.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură; pictură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 118.50 cm; Lălțime cruce = 22 - 22.5 - 26 cm; Grosime cruce = 15 - 17 - 19 cm; Lungime brațe = 52.50 cm; Înălțime brate = 25 cm; Grosime brațe = 16 cm; Lungime capitel = 0 cm; Înălțime capitel = 0 cm; Grosime capitel = 0 cm; Lungime bază = 50 cm; Lălțime bază = 35 cm; Lungime rând inscripție= 21 cm; Înălțime litera = 3 cm; Diametru medalion = 0 cm; Alte dimensiuni = Lungime rând inscripție datare: 1931 = 11 cm.
Înălțime literă inscripție datare: 1931 = 5 cm.
Lungime rând inscripție ISHS = 12 cm.
Înălțime literă inscripție ISHS = 6 cm.
a = aripioară stânga sus
b = aripioară stânga jos
c = aripioară dreapta sus
d = aripioară dreapta jos
Diametru a = 6 cm.
Diametru b = 5 cm.
Diametru c = 5.5 cm.
Diametru d = 5 cm.
Rozetă cap = 4 cm.
Rozetă braț stâng = 4 cm.
Rozetă braț drept = 4 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos.
cm;
Orientare: Nord-Sud (cu fața spre sud, spre drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este relativ bună. A fost serios afectată de varul cu care a fost acoperită și care erodează calcarul din care este realizată și a acoperit și inscripția. Crucea este foarte posibil să fi fost pictată, pictura fiind dispărută în acest moment. Este afectată în mică măsură de murdăria ancrasantă și nu se observă să aibă fisuri sau spărturi.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: văruirea care afectează calcarul, strămutarea sau vandalismul precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Năeni, ID 332, 2023 2. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol III, Socec, București, 1900, p. 36 3. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Fințești, ID 331, 2023
Reper geografic: Crucea se află în centrul localității Năeni, pe marginea DJ205 la intersecția cu drumurile DJ205 (Năeni - Braza), DC41 (Năeni-Vârf) și DJ205N (Năeni - Săhăteni), la 10 metri nord-est vizavi de primăria Năeni, în fața cabinetului veterinar.