Istoric: Crucea se află la baza dealului pe care se afla conacul Fințescu și domeniul acestui conac, marcând cel mai probabil limita acestui domeniu. Crucea este marcată pe Planul Director de Tragere care cartează și o fântână în apropiere, pe celălalt mal al Văii Năianca. Conacul Fințescu datează din secolul al XVIII-lea fiind refăcut ulterior la începutul secolului al XX-lea. Conacul prezintă elemente ale stilurilor brâncovenesc și neoromânesc, ceea ce îl face un amestec unic de influențe arhitecturale. Domeniul Fințescu avea o întindere impresionantă, înconjurată de peisaje pitorești și natură luxuriantă, A servit maii multor personalități, cel care i-a dat numele fiind Ion Fințescu, fost ministru al economiei și decan al Facultății de Drept din București. Crucea se află la limita dintre Fințești și Proșca, pe drumuri secundare care se legau de Drumul Mare sau Drumul Viilor, situat la cca 550 de metri sud de această cruce.
Descriere: Cruce latină, de dimensiuni, mici, fără capitel, prinsă într-o bază dreptunghiulară. Crucea se află într-o stare precară, mușchii, eroziunea și murdăria ancrasantă deteriorând calcarul din este realizată, inscripția fiind ilizibilă iar decorația abia se mai poate vedea. În partea frontală este decorată cu cinci medalioane dispuse în cruce, pe cap, brațe, la intersecția brațelor și pe picior. Medalioanul central încadrează o cruce iar medalioanele laterale încadrează monogramele christice. Pe picior începea apoi o inscripție ștearsă aproape în totalitate. Se mai văd urme de inscripții scrise în alfabet chirilic pe capul crucii și pe brațe. Și pe spate este o inscripție încadrată într-un dreptunghi.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucea marchează hotarului domeniului Fințescu, delimitat la est de Valea Năianca. Monumentul este dovada unui meșteșug local dezvoltat ca urmare a exploatării calcarelor din carierele de pe Dealul Istrița, respectiv Istrița, Bădeni, Vârf și Pietroasele, situate în apropiere. În zonă s-a dezvoltat un important centru de sculptură populară, din piatra exploatată aici fiind realizate atât cruci de piatră cât și alte elemente arhitecturale folosite atât pentru clădirile monumentale (biserici sau conace) precum și pentru gospodării sau acareturi. Fenomenul datează din epoca medievală până în secolul al XX-le
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 134.50 cm; Lălțime cruce = 24.5 - 33.5 cm; Grosime cruce = 17.5 - 18 cm; Lungime brațe = 65.50 cm; Înălțime brate = 24 cm; Grosime brațe = 16 - 19 cm; Lungime capitel = 0 cm; Înălțime capitel = 0 cm; Grosime capitel = 0 cm; Lungime bază = 0 cm; Lălțime bază = 0 cm; Lungime rând inscripție= 24.5 - 19.5 cm; Înălțime litera = 5 - 5 - 11 cm; Diametru medalion = 0 cm; Alte dimensiuni = Lungime rând inscripție față picior = 24.5 cm.
Înălțime literă inscripție față picior = 5 cm.
Lungime rând inscripție lateral stânga picior = 11 cm.
Înălțime literă inscripție lateral stânga picior = 5 cm.
Lungime rând inscripție spate brațe = 21.5 cm.
Înălțime literă inscripție spate brațe = 15.5 cm.
Diametru medalion central = 17.5 cm.
Diametru medalion picior = 18 cm.
Diametru medalion braț stânga = 15.5 cm.
Diametru medalion braț dreapta = 16 cm.
Diametru medalion cap = 17.5 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre Conacul Fințescu).
Stare de conservare: Starea de conservare este precară. Este serios afectată de eroziune, de mușchi/licheni și de murdăria ancrasantă. Inscripția este ilizibilă și decorația este într-o stare de conservare precară. Nu se obsercă fisuri. Se văd foarte mici spărturi. Crucea este înclinată pe spate.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: strămutare, să fie lovită de mașini sau mașini agricole sau vandalism, precum și naturale: eroziunea și murdăria ancrasantă. Există de asemenea riscul să cadă, fiind înclinată pe spate.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Fințești, ID 325, 2023 2. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol III, Socec, București, 1900, p. 366. 3. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Năeni, ID 324, 2023
Reper geografic: Crucea se află la cca 3 km sud de Năeni, aproape de hotarul dintre UAT Năeni și UAT Săhăteni, pe malul stâng al Văii Năianca, pe dreapta drumului DC41, în direcția de mers spre Săhăteni, la cca 132 de metri de drum, la cca 460 de metri sud-est de Conacul Fințescu și la cca 371 m sud de râpa Piatra Tainei.