Datare: secolul al XIX-lea; al doilea sfert al secolului al XIX-lea
Istoric: Crucea datează din anul 1843 fiind ridicată de un membru al comunității. Pictura datează din anul 1908. Crucea se la marginea drumului spre Văleanca și Breaza, făcând parte dintr-un ansamblu de două cruci, situate lângă o fântână, numită și Fântâna lui Săulea. Crucea nu este marcată pe hărțile istorice. . Năenii sunt menționați documentar în hrisovul domnitorului Constantin Brâncoveanu din 7 mai 1709 prin care întărea mănăstirii Slobozia stăpânirea a 33 de pogoane de vie în dealul Năianilor ot sud Saac. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Tohani a județului Buzău și era formată din cătunele Năeni, Proșca și Tudorăchești, având în total 1340 de locuitori ce trăiau în 314 case. În comună funcționau 2 biserici ortodoxe (una în Năeni și a doua la Proșca, un fost schit devenit biserică de mir) și două școli — una de băieți, cu 37 de elevi și alta de fete, cu 30 de eleve.În aceeași perioadă, pe teritoriul actual al comunei Năeni funcționau și comunele Fințești și Vispești. Comuna Vispești, desprinsă în perioada 1862–1864 din comuna Breaza și formată din satele Văleanca, Vispești, Vârfu și Fântânele, avea 1250 de locuitori, dintre care jumătate în satul de reședință. În comună funcționau 2 biserici (la Vispești și Fântânele) și o școală la Vispești Comuna Fințești, formată din satele Fințești și Tufele-Fințești, avea 1240 de locuitori, o biserică și o școală cu 62 de elevi, din care 6 fete.
Descriere: Cruce celtică, de mici dimensiuni, cu capitel fix și prinsă într-o bază pătrată. Căciula sau capitelul are o formă piramidală și este decorată în partea frontale cu motive cruciforme pictate. Aripioarele crucii, situate la intersecția brațelor nu prezintă decor. Crucea este decorată doar în partea frontală și prezintă inscripții pe picior, în partea frontală dar și pe muchiile brațelor și pe fețele laterale ale piciorului. Decorația central este reprezentată de o cruce radiantă pictată cu roșu și maro iar lumina este sugerată prin albastru și verde. Pe capul crucii sunt inscripționate și pictate monogramele IC XC iar pe brațe sunt inscripționate și pictate monogramele NI KA. Pe picior, în partea frontată este inscripționat un text în limba română cu caractere chirilice, pe 5 rânduri, patru dintre ele fiind și vopsite cu negru pentru a fi evidențiate iar al cincilea fiind șters. Pe muchia brațului stâng este pictată 29 octombrie 1908, reprezentând probabil data realizării sau refacerii picturii. Pe fața stângă a piciorului este inscripționat și vopsit cu negru un text în limba română cu caractere chirilice pe două rânduri. Spatele crucii nu pare să prezinte decor. Pe muchia brațului dreot este inscripționat și vopsit cu negru un text în limba română cu caractere chirilice pe două rânduri. Și pe picior se observă urmele unor caractere chirilice, șterse și acoperite de var. Crucea este prinsă într-o bază pătrată, îngropată pe jumătate și parțial spartă.
Inscripții: Inscripția frontală este scrisă în limba română cu caractere chirilice, pe 5 rânduri, patru fiind lizibile, pe 17, 5 cm, cu litere cu înălțimea de 6 cm.
Inscripția de pe brațul stâng este este scrisă în limba română cu caractere chirilice, pe 3 rânduri, pe 12 cm, cu litere cu înălțimea de 5 cm.
Inscripție picior partea stângă este scrisă în limba română cu caractere chirilice, pe 2 rânduri, pe 12 cm, cu litere în limba română cu caractere chirilice, pe 3 rânduri.
Inscripția de pe brațul drept este este scrisă în limba română cu caractere chirilice, pe 3 rânduri, pe 10 cm, cu litere cu înălțimea de 5 cm.
Text inscripții: Inscripție frontală:
„Vii
NEKU
LAE SA
MFIRA (?)
.......”
Inscripție brațul stâng:
„1908
OCTO
29”
Inscripție picior, stânga:
”184
3 18”
Inscripție braț drept:
„181
1 11”
Observații: Crucea face parte dintr-un ansamblu de două cruci, ridicate pe marginea unui drum, la o răscruce de drumuri, lângă o fântână. Nu este marcată pe hărți istorice. Obiceiul de a ridica o cruce de piatră lângă o fântână este consemnat din evul mediu și avea o multiplă însemnătate. În primul rând era un mod de a creștina sacralitatea păgână a izvorului. Crucea de piatră scotea în evidență și actul ctitoricesc al construirii unui puț sau fântâni. Construirea unei fântâni era un act de mare generozitate pentru comunitate sau mai ales pentru trecătorii. Actul ridicării unei fântâni și cruci era un act creștinesc important și era mult mai la îndemână oamenilor de rând decât ctitorirea unui lăcaș de cult.
Comanditar: Neculai Samfira
Ctitor: Neculai Samfira
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură; pictură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 96 cm; Lălțime cruce = 22 - 24.5 cm; Grosime cruce = 17.5 - 19 cm; Lungime brațe = 46 cm; Înălțime brate = 24.5 cm; Grosime brațe = 16 - 17.5 cm; Lungime capitel = 28 cm; Înălțime capitel = 16 cm; Grosime capitel = 22 cm; Lungime bază = 62 cm; Lălțime bază = 63 cm; Lungime rând inscripție= 17 - 12 - 10 cm; Înălțime litera = 6 - 5 - 5 cm; Diametru medalion = cm; Alte dimensiuni = Lungime rând inscripție picior picior față = 17 cm.
Înălțime literă inscripție picior picior față = 6 cm.
Lungime rând inscripție braț stânga = 12 cm.
Înălțime literă inscripție braț stânga = 5 cm.
Înălțime rând inscripție braț dreapta = 10 cm.
Înălțime literă inscripție braț stânga = 5 cm.
Diametru aripioară braț dreapta superior = 8 cm.
Diametru aripioară braț dreapta inferior= 8 cm.
Diametru aripioară braț stânga superior = 8 cm.
Diametru aripioară braț stânga inferior = 8 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este relativ bună. Baza este parțial spartă. Crucea este afectată în mică măsură de murdăria ancrasantă și de spărturi și într-o măsură foarte mică de eroziune, mușchi.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: văruirea care afectează calcarul, strămutarea sau vandalismul precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Năeni, ID 335, 2023 2. Bodale Arcadie, Fântânile și dreptul de patronat, Buletin Științific. Revistă de Etnografie, Științele Naturii și Muzeologie, 27 (40), 2017, 6-32, sursă web: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/6-32.pdf 3. Marin, Marcela; Marin, Iuliu, La Poalele Istriței, Breaza - Merei - Năieni - Pietroasele: album monografic, Edigura Vega, Buzău, 2008. 4. Petrescu, Doina; Iacob, Mihaela; Munteanu, Roxana; Matei, Sebastian; Garvăn, Daniel, Studiu istoric, Planul Urbanistic General al comunei Breaza, județul Buzău, București, 2017, p. 45. 5. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Năeni, ID 334, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea de est-sud-est a satului Năeni, la hotarul cu Văleanca-Vilănești, la marginea DJ205, pe partea stângă în direcția spre Văleanca, la intersecția cu un drum secundar, Strada Speranței, în Valea Năieanca.