Descriere: Cruce de tip latin, fără capitel și prinsă într-un soclu masiv din piatră de formă dreptunghiulară. Este decorată cu patru medalioane. Trei medalioane circulare situate pe brațele transversale ale crucii sunt conexate cu medalionul central. Primul, „IC”, se află pe braţul stâng. În centrul crucii, între cele două braţe, se află medalionul central, decorat cu o rozetă. O altă inscripţie, „XC”, este încadrată într-un dreptunghi, aflat sub cele patru medalioane. Pe braţul stâng este un alt medalion având reprezentate în interiorul său literele „KA”. Pe braţul drept se găsește un medalion în interiorul căruia este scris „NИ”. Pe picior se desfășoară textul inscripției. Pe latura dreaptă a piciorului se observă urmele unui text ilizibil. Inscripțiile sunt redate cu caractere chirilice. Nu prezintă urme de pictură. Crucea prezintă urme de prelucrare, cu dalta sau altă unealtă. În momentul descoperirii a fost găsită culcată, fiind dărâmată cu scopul de a fi mutată.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice. Textul se desfășoară pe 15 rânduri. Ultimele 3 rânduri sunt restrânse.
Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.)= 21-23 cm; Înălțime literă (h. li.)= 3 - 6 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucea se află pe un teren viran, foarte aproape de intersecția a două vechi drumuri marcate pe planurile directoare de tragere cu denumirea de Drumul Lacul Turcului și respectiv La Gherghița. Inițial a fost găsită culcată la pământ, mutată din lan la marginea acestuia, cu fața în sus. În urma discuțiilor cu primăria Gherghița, crucea a fost reamplasată la data de 27 octombrie 2017, în locul unde a fost găsită, în cadrul unui eveniment public, atelierul cu școlile gimnaziale din comunele Gherghița și Olari, la care au participat elevii, profesorii și preotul din Gherghița, care a și ținut o slujbă de sfințire a crucii.
Materiale de construcție:
Calcar
Tehnici de construcție:
Cioplire
Dimensiuni: Cruce: Lățime (l)= 27-29 cm; Grosime (Gr.)= 22-23 cm; Lungime brațe (L br.)= 59 cm; Grosime brațe (Gr. Br.)= 21,5 cm.
Medalioane: Diametru (d.)M2 =15 cm; Diametru (d.)M3 = 22 cm; Diametru (d.)M5 = 15 cm; Diametru (d.)M6 = 15 cm.
Dimensiuni soclu: Grosime (gr.)= 33 cm; Lungime (L)= 55 cm; Lățime (l)= 44 cm.
Stare de conservare: Bună
Riscuri si amenințări:
Eroziune, agricultură, vandalism
Bibliografie: ARGESEANU, Călinic, CONSTANTINESCU, Grigore, Monumente memoriale din județul Argeș. Cruci de piatră, Ed. Europroduct, Pitești, 1999.
Reper geografic: Crucea se află la 1,6 kilometri sud de satul Gherghița și la 1,25 de kilometri de intersecția DJ 100B cu Autostrada București-Ploiești, la marginea drumului DJ1008, la intersecția cu un vechi drum ce ducea spre Gherghița, la curba spre nord.
Adresa: DJ100B
Toponim: Drumul Lacul Turcului; Puțul Moșielor; Puțul Moaștelor; La Gherghița
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului