Descriere: Cruce de tip latin de mari dimensiuni, fără piua vizibilă și fără acoperiș. Este decorată pe fața anterioară cu un medalion în care a fost încastrată o iconiță din lemn, medalionul fiind înconjurat cu o inscripție inelară și încadrat de alte trei medalioane cu rigle în și între ele. Inscripții excizate pe trei laturi și inscripție incizată de dată recentă pe fața posterioară. Crucea este adăpostită de o construcție de lemn (R. Crețeanu, fișă monument nr. XXIX.78, Arhiva Institutului Național al Patrimoniului, fond D.M.I.). Are inscripții pe toate laturile. Prezintă urme vechi de var pe spate, pe cantul din dreapta și stânga. La bază are un semn care indică faptul că piatra a fost refolosită. Scrisul de pe spate prezintă urme de var alb peste care se suprapune unul roșu. Pe brațul din dreapta față are inscripții în caractere latine, iar pe cel din stânga față are inscripții în caractere chirilice. Partea din față are trei medalioane circulare pe brațele transversale, conexate medalionului central cu linia centrelor formând un triunghi isoscel. Medalionul central are diametrul mai mare decât al medalioanelor exterioare, are inscripție inelară slavonă și, în centrul său, un dreptunghi. Partea din spate are trei medalioane dispuse pe brațe și cap. Crucea a avut icoană. Pe spatele piciorului există o inscripție cu caractere latine. Nu prezintă urme de pictură. Se aflî într-o stare bună de conservare.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice și latine.
Pe fața principală, inscripția este alcătuită din 14 rânduri.
Pe fața laterală dreaptă: „[A]CESTĂ [...]U/ [...] CRUCE/ RĂDICATU-/S-AU [...]|ÎNTR-ACEST/LOC VĂDNI/IO DUCA VO/EVODA ȚE/U RĂDICATU/ROBU[L] LUI DUM/NEZEU NEAGU/SNĂ LEPĂDA/TU LOGOF<ĂT> OT GHER/GHIȚ I JUPĂ/NIȚA E BOBA [...]”.
Pe fața laterală stângă: „POMEANI G[OSPOD]I[...]”.
Colțul inferior drept: „7138 (1630)”.
Pe spate: „[A RIDICAT ACEASTA ROBII LUI D-ZEU NECULAE LEAT D. 1095 AELAT.A.L.A. 1891.IUNIE.21
DE ROBII LUI D-ZEU GHITA-GHE.CONST – GHE.CU MUMA LUI ANA SI SOTIA LUI IOANA MAMA EI ELEANA CU TOT NEAMUL GASITA PE LOCUL NAST. (…)”
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucea este acoperită în partea superioară de mușchi.
Cod LMI: PH-IV-m-B-16902
Materiale de construcție:
Piatră, calcar
Tehnici de construcție:
Cioplire
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 200cm; Grosime (Gr.)= 30cm; Lungime brațe (L br.)= 100 cm; Grosime brațe (Gr. Br.)= 30 cm.
Medalioane: Diametru (d.) M central= 39 cm; Diametru (d.) M dreapta= 18 cm;l Diametru (d.) M sus= 27 cm; medalion stânga: h= 19 cm; l = 10 cm; spate-medalion dreapta: h= 20 cm; l = 19 cm; Diametru (d.) M sus = 24 cm; medalion stânga: h= 19 cm; l= 18, 5 cm.
Stare de conservare: Bună
Riscuri si amenințări:
Eroziune
Bibliografie: CREȚEANU, R., Arhiva Institutului Național al Patrimoniului, fond D.M.I., fișă monument nr. XXIX.78;
ARGEȘEANU, Călinic, CONSTANTINESCU, Grigore, Monumente memoriale din județul Argeș. Cruci de piatră, Editura Europroduct, Pitești, 1999.
Reper geografic: Crucea se află la în curtea lui Ion Giuroiu, vizavi de școala cu clasele I-VIII și de Biserica „Sfântul Dumitru”, pe partea dreaptă a DJ147 dinspre Gherghița spre Independența, la circa 140 de metri est de intersecția drumurilor DJ147, DC93 și DJ100B.
Adresa: DJ147, nr. 260
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului