Datare: secolul al XX-lea; primul sfert al secolului al XX-lea
Istoric: Cruce funerară, situată în valea Fințești, la poalele Dealurilor Istriței, la marginea drumului spre Mizil, într-o zonă viticolă, de la poalele Dealurilor Istriței. Crucea este inscripționată în limba română cu caractere chirilice. Crucea este marcată pe Planul Director de Tragere. La sfârșitul secolului al XIX-lea, satul Fințești era reședința comunei omonime, formată din satele Fințești și Tufele-Fințești și aflată în plasa Tohani a județului Buzău. Ea avea 1240 de locuitori, o biserică și o școală cu 62 de elevi, din care 6 fete. În 1925, comuna este desființată și alipită comunei Jugureni, pentru a reapărea în 1931 cu satele Fințești și Bordușani-Tufele. În 1950 a trecut la raionul Mizil din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești, iar în 1968 a revenit la județul Buzău și a fost desființată, fiind inclusă în comuna Năeni.
Descriere: Cruce latină, de mici dimensiuni, cu capitel fix și baza îngropată. Capitelul are formă paralelipipedică și este decorat cu o cruce incizată. În partea mediană a brațelor este decorată cu un medalion cu o rozetă cu 6 petale. De-o parte și de alta a medalionului, pe cele patru brațe sunt inscripționate monogramele IC (cap), NI (brațul drept), KA (brațul stâng) și XC (picior). Pe picior este o inscripție în limba română cu caractere latine, pe 6 rânduri (vizibile). O parte din picior este îngropat așa că inscripția nu se poate citi în totalitate. De asemenea, mai sunt inscripționate muchia brațului stâng și partea stângă a piciorului, precum și pe muchia brațului stâng și pe partea stângă a piciorului.
Inscripții: Inscripția frontală este scrisă în limba română cu caractere latine, pe 6 rânduri (vizibile), cu lungimea de 14 cm și litere cu înălțimea de 4,5 cm.
Text inscripții: Inscripție frontală”
„AICI
ZAC...”
Observații: Crucea este dispusă în Valea Fințești, pe marginea drumului spre Mizil. Crucea este marcată pe Planul Director de Tragere. Face parte dintr-un ansamblu de două cruci, fiind cea mai mică dintre ele. Lângă cele două cruci, la 2 metri distanță este un soclu fără cruce, de formă neregulată, cu dimensiunile de 110 x 113 cm. Monumentul este dovada unui meșteșug local dezvoltat ca urmare a exploatării calcarelor din carierele de pe Dealul Istrița, respectiv Istrița, Bădeni, Vârf și Pietroasele, situate în apropiere. În zonă s-a dezvoltat un important centru de sculptură populară, din piatra exploatată aici fiind realizate atât cruci de piatră cât și alte elemente arhitecturale folosite atât pentru clădirile monumentale (biserici sau conace) precum și pentru gospodării sau acareturi. Fenomenul datează din epoca medievală până în secolul al XX-le
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 95.00 cm; Lălțime cruce = 17 - 19 cm; Grosime cruce = 13.5 cm; Lungime brațe = 38.50 cm; Înălțime brate = 19 cm; Grosime brațe = 14 cm; Lungime capitel = 27 cm; Înălțime capitel = 9 cm; Grosime capitel = 17.5 cm; Lungime bază = 0 cm; Lălțime bază = 0 cm; Lungime rând inscripție= 14 - 10 cm; Înălțime litera = 4.5 -4 cm; Diametru medalion = 0 cm; Alte dimensiuni = Lungime rând inscripție față picior = 14 cm.
Înălțime literă inscripție față picior = 4.5 cm.
Lungime rând inscripție NI = 4 cm
Înălțime literă inscripție NI = 6 cm.
Lungime rând inscripție KA = 6.5 cm
Înălțime literă inscripție KA = 8.5 cm
Diametru medalion central = 19.5 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Est-Vest (fața spre vest, spre drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este medie spre bună. Este rezemată de crucea mare de lângă și prezintă pericol major de prăbușire. Este afectată serios de murdăria ancrasantă și de mușchi/licheni și în măsură medie de eroziune și spărturi.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: strămutare, să fie lovită de mașini sau mașini agricole sau vandalism, precum și naturale: eroziunea și murdăria ancrasantă. Crucea este serios înclinată spre dreapta existând un risc major de prăbușire.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Fințești, ID 328, 2023 2. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol III, Socec, București, 1900, p. 366. 3. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Fințești, ID 327, 2023
Reper geografic: Crucea se află la ieșirea din satul Fințești, la cca 100 de metri de ultimele case, la marginea DJ205, drumul dinspre Crama Lacerta spre partea stângă, aproape de pârâul Valea Fințești, la cca 630 de metri nord de Crama Lacerta.