Istoric: Crucea datează din secolul al XIX-lea. Este o cruce de pomenire ridicată de membrii comunității, la o răscruce de drumuri, în apropierea unei fântâni. Crucea se află la răscrucea a două vechi drumuri care la începutul secolulul al XIX-lea făceau legătura cu vechile sate Câtunul (azi Năeni) și Fundu Nișcovului (azi Glog, jud. Prahova).
La sfârșitul secolului al XIX-lea, satul Fințești era reședința comunei omonime, formată din satele Fințești și Tufele-Fințești și aflată în plasa Tohani a județului Buzău. Ea avea 1240 de locuitori, o biserică și o școală cu 62 de elevi, din care 6 fete. În 1925, comuna este desființată și alipită comunei Jugureni, pentru a reapărea în 1931 cu satele Fințești și Bordușani-Tufele. În 1950 a trecut la raionul Mizil din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești, iar în 1968 a revenit la județul Buzău și a fost desființată, fiind inclusă în comuna Năeni.
Descriere: Cruce de tip latin, de mici dimensiuni, fără capitel, decorată cu rozete sculptate. Crucea este decorată pe toate fețele. Pe față este prezintă patru medalioane în relief. Medalionul de pe cap încadrează monograma IC. Brațele crucii prezintă trei medalioane care încadrează monogramele NI și KA, puse pe brațul drept și stâng. Medalionul central încadrează o cruce. Pe partea superioară a piciorului crucii este monograma XC. Pe picior urmează apoi o inscripție aproape ilizibilă, care pare a fi scrisă în limba română în alfabet latin. Pe spate decorația este aproape ștearsă complet și acoperită de var Pe spate se observă un chenar cu lățimea de 25 cm care nu pare să fi încadrat o inscripție. Muchiile brațelor crucii sunt decorat cu motive florale în relief. Atât partea dreaptă cât și partea stângă a piciorului crucii sunt inscripționate cu texte în limba română cu alfabet latin, aproape ilizibile. O parte a piciorului crucii și baza sunt îngropate. Crucea a fost văruită și atât inscripția, precum și decorația și chiar piatra din care a fost realizată crucea au fost afectate de var.
Inscripții: Inscripția frontală a fost scrisă în limba română cu alfabet latin, pe 10 rânduri (câte se observă deasupra solului), pe lungimea de 23 de cm și cu litere cu înălțimea de 4 cm. Inscripția de pe picior, lateral dreapta, a fost scrisă în limba română cu alfabet latin, pe 11 rânduri (câte se observă deasupra solului), pe lungimea de 17 de cm și cu litere cu înălțimea de 4 cm. Inscripția de pe picior, lateral dreapta, a fost scrisă în limba română cu alfabet latin, pe 9 rânduri (câte se observă deasupra solului), pe lungimea de 17 de cm și cu litere cu înălțimea de 4 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucea este un monument comemorativ ridicat la marginea unui drum important, la cca 10 metri de o fântână, la răscruce de drumuri. Nu este marcată pe hărți istorice. Obiceiul de a ridica o cruce de piatră lângă o fântână este consemnat din evul mediu și avea o multiplă însemnătate. În primul rând era un mod de a creștina sacralitatea păgână a izvorului. Crucea de piatră scotea în evidență și actul ctitoricesc al construirii unui puț sau fântâni. Construirea unei fântâni era un act de mare generozitate pentru comunitate sau mai ales pentru trecătorii. Actul ridicării unei fântâni și cruci era un act creștinesc important și era mult mai la îndemână oamenilor de rând decât ctitorirea unui lăcaș de cult.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 146 cm; Lălțime cruce = 32 - 36 cm; Grosime cruce = 23 - 26 cm; Lungime brațe = 76 cm; Înălțime brate = 33 cm; Grosime brațe = 24 cm; Lungime capitel = cm; Înălțime capitel = cm; Grosime capitel = cm; Lungime bază = cm; Lălțime bază = cm; Lungime rând inscripție= 23 - 17 - 17 cm; Înălțime litera = 4 - 4 - 4 cm; Diametru medalion = cm; Alte dimensiuni = Lungime rând inscripție față = 23 cm.
Înălțime literă inscripție față = 4 cm.
Lungime rând inscripție lateral dreapta = 17 cm.
Înălțime literă inscripție lateral dreapta = 4 cm.
Lungime rând inscripție lateral stânga = 17 cm.
Înălțime literă inscripție lateral stânga = 4 cm.
Lățime chenar spate (fără inscripție) = 25 cm.
Diametru medalion central = 25 cm.
Diametru medalion braț stânga = 21 cm.
Diametru medalion braț dreapta = 21 cm.
Diametru medalion cap = 22 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Vest-Est (cu fața către drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este medie. Crucea a fost văruită fapt ce a afectat atât piatra precum și decorația și inscripțiile crucii, aproape ilizibile. Crucea afectată în mare măsură de eroziune și prezintă spărturi și pierderi de material. O parte din piciorul crucii și baza sunt îngropate.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: strămutare, văruire, să fie lovită de mașini sau mașini agricole, vandalizare precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol III, Socec, București, 1900, p. 366. 2. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Fințești, ID 347, 2023 3. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Fințești, ID 346, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea central-nordică a satului Fintești, pe marginea drumului DJ205, la intersecția drumului județean cu un drum comunal, într-o curbă, lângă stația de autobuz, la cca 90 de metri est de malul estic al râului Tohăneasca, la cca 840 de metri nord de biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din Fintești.