Istoric: Cruce de pomenire ridicată la o răscruce de drumuri de o familie de localnici pentru a marca ridicarea fântânii. Crucea a fost ridicată în anul 1937 de către Nicolae Georgescu cu soția sa Joița și fii săi. Crucea și fântâna sunt marcate pe Planul Director de Tragere, fiind construită pe marginea unui drum important care ducea spre podgoriile de la baza Dealului Istrița, spre Mizil precum și spre Valea Finești și Perșunari, respectiv Tohani. La sfârșitul secolului al XIX-lea, satul Fințești era reședința comunei omonime, formată din satele Fințești și Tufele-Fințești și aflată în plasa Tohani a județului Buzău. Ea avea 1240 de locuitori, o biserică și o școală cu 62 de elevi, din care 6 fete. În 1925, comuna este desființată și alipită comunei Jugureni, pentru a reapărea în 1931 cu satele Fințești și Bordușani-Tufele. În 1950 a trecut la raionul Mizil din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești, iar în 1968 a revenit la județul Buzău și a fost desființată, fiind inclusă în comuna Năeni.
Descriere: Cruce de tip celtic, de dimensiuni medii, cu aripioare și capitel și cu o bază supraînălțată, ridicată odată cu realizarea fântânii, conform inscripției de pe capitel. Capitelul sau căciula este fixă având formă de trunchi de piramidă, cu laturile superioare arcuite și vârful ascuțit. În partea frontală, capitelul este decorat cu o ghirlandă de flori și inscripția cu anul ctitoriei, 1927. În părțile laterale și în spate nu este decorat. Atât aripioarele cât și capul crucii sunt decorat cu raze incizate, sugerând motivul crucii cu raze. Decorația centrală cuprinsă pe capul, brațele și partea superioară a piciorului crucii este un basorelief destul de șters reprezentând cel mai probabil Schimbarea la Față a Domnului. În stânga și în dreapta lui Iisus sunt reprezentați cel mai probabil profeții Moise și Ilie. Scena se continuă pe partea superioară a piciorului unde sunt reprezentate două personaje, probabil apostolii Petru, Ioan și sau Iacov. Pe cap sunt inscripționate monogramele IS HS iar pe brațe sunt reprezentate monogramele NI KA. Decorația centrală, mai ales în zona reprezentării nimbului și a vestimentației reprezintă urme de vopsea policromă, verde și roșu. Pe piciorul crucii este inscripționată o inscripție în limba română scrisă în alfabet latin, încadrată de un chenar dublu cu marginile vălurite. Muchiile brațelor crucii sunt decorate cu reprezentarea unor sfinții, probabil doi evangheliști reprezentați în relief. Pe spatele crucii, pe picior, este inscripționată un text dedicator în limba română cu caractere latine. Baza supraînălțată este de formă paralelipipedică.
Inscripții: Inscripția frontală este scrisă în limba română cu caractere latinești, pe 14 rânduri, cu lungimea de 26 de cm și litere cu înălțimea de 5 cm. Inscripția de pe picior, de pe spatele crucii este scrisă în limba română în alfabet latin, pe 8 rânduri cu lungimea de 36 de cm și litere cu înălțimea de 4 cm.
Text inscripții: Inscripție frontală:
„ACEASTĂ SF
CRUCE SA
RIDICAT ÎN
NUMELE DLUI
ISHS ȘI AL
M.DLUI ȘI AL
TUTUROR
SFINȚILOR CRE
ȘTINI ORTODO
CȘI DE LOCUI
TORUL NICO
LAE GEORGES
CU CU SOȚIA
SA JOIȚA”
„Această sfântă cruce s-a ridicat în numele Domnului Iisus Hristos și al Maicii Domnului și al tuturor sfinților creștini ortodocși, de locuitorul Nicolae Georgescu, cu soția sa Joița.
Inscripție pe picior, pe spatele crucii:
„ACEASTĂ SF. CRU
CE ȘI ACEST IZ
VOR DE APĂ SA
FĂCUT CU AJUTO
RUL LUI DZEU DE
N. GEORGESCU CU
SOȚIA SA JOIȚA
ȘI FII SĂI.”
„Această sfântă cruce și acest izvor de apă s-a făcut cu ajutorul Lui Dumnezeu de (către) N(icolae) Georgescu cu soția sa Joița și fii săi.
Observații: Crucea de față este o cruce comemorativă ridicată la o răscruce de drumuri, în apropierea unei fântâni. Crucea apară pe hărțile istorice. . Obiceiul de a ridica o cruce de piatră lângă o fântână este consemnat din evul mediu și avea o multiplă însemnătate. În primul rând era un mod de a creștina sacralitatea păgână a izvorului. Crucea de piatră scotea în evidență și actul ctitoricesc al construirii unui puț sau fântâni. Construirea unei fântâni era un act de mare generozitate pentru comunitate sau mai ales pentru trecătorii. Actul ridicării unei fântâni și cruci era un act creștinesc important și era mult mai la îndemână oamenilor de rând decât ctitorirea unui lăcaș de cult.
Atât crucea cât și fântâna sunt cartate pe Planul Director de Tragere. De cealaltă parte a drumului, din dreapta fântânii, se află o cruce fragmentară prăbușită. La baza gardului din lemn, în fundația făcută din pietre se observă un bloc posibil provenit de la o cruce.
Comanditar: Nicolae Georgescu; Joița Georgescu
Ctitor: Nicolae Georgescu cu soția sa Joița
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură; pictură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 165 cm; Lălțime cruce = 30 - 39 cm; Grosime cruce = 18 cm; Lungime brațe = 60 cm; Înălțime brate = 32 cm; Grosime brațe = 19 cm; Lungime capitel = 42 cm; Înălțime capitel = 19 cm; Grosime capitel = 19 cm; Lungime bază = 63 cm; Lălțime bază = 44 cm; Lungime rând inscripție= 26 - 36 cm; Înălțime litera = 5 - 4 cm; Diametru medalion = cm; Alte dimensiuni = Lungime rând inscripție față = 26 cm.
Înălțime literă inscripție față = 5 cm.
Lungime rând inscripție spate = 36 cm.
Înălțime literă inscripție spate = 4 cm.
Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Vest-Est (cu fața către drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este medie spre bună. Crucea este serios afectată de eroziune și prezintă zone cu murdărie ancrasantă. Decorația sculptată este serios afectată iar pictura este dispărută. Prezintă și puține zone afectate de mușchi sau licheni. Nu prezintă spărturi, fisuri sau risc de prăbușire.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: strămutare, vandalism precum și naturale: eroziune, cutremur sau murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu sunt cunoscute lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Fințești, ID 346, 2023 2. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol III, Socec, București, 1900, p. 366. 3. Bodale Arcadie, Fântânile și dreptul de patronat, Buletin Științific. Revistă de Etnografie, Științele Naturii și Muzeologie, 27 (40), 2017, 6-32, sursă web: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/6-32.pdf 4. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Fințești, ID 345, 2023
Reper geografic: Crucea se află în partea de sud a satului, la marginea șoselei principale, DJ205, aproape de intrarea din partea de sud a satului, dinspre cramele și domeniile Lacerta, Blaga și Săhăteni, aproape de intersecția drumurilor DJ205 și DJ 104N, pe malul drept al râului Tohăneasa.