ANSAMBLUL DE TREI CRUCI „GOLGOTA”. CRUCE DE POMENIREA DE LA CONSTANTIN MAVROCORDAT | CRUCE LATINĂ | CĂLUGĂRENI
Harta
Nume: Ansamblul de trei cruci „Golgota”. Cruce de pomenirea de la Constantin Mavrocordat
Datare: 1742. Epoca contemporană. Secolul XX.
Istoric: Cele trei cruci ridicate pe o înălțime la margine de răsărit a satului la epoci diferite (1692, 1742 și sec. XIX), evocă prin numărul, poziția și așezarea lor (cea mai mare la mijloc) imaginea binecunoscută a „Golgotei”.
Descriere: Cruce de tip latin cu capitel, element ce nu s-a mai păstrat în prezent. Pe față are drept decorațiune, în relief, medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. Sunt conexate medalionului central, acesta având diametrul mai mare. În interior, fiecare medalion exterior are inscripționat un grup de caractere chirilice: în interiorul celui din partea superioară a coloanei (1) se poate observa grupul „IC” (Isus), în cel de pe brațul drept (2) - „NЍ”, în cel de pe brațul stâng - (3) „KӐ”, iar în interiorul celui pe picior - „XC” (Isus). Medalionul central (4) conține un altul (5), de dimenisuni mai mici, cu o inscripție dispusă circular între cele două. Pe întreg fundalul acestor reprezentări se găsesc inscripționate caractere chirilice încadrate într-un chenar, iar sub medalionul de pe picior, acestea se desfășoară pe nouă rânduri. Inscripții se mai pot observa și pe lateral-dreapta și lateral-stânga în partea superioară a coloanei, fiecare având câte 3 rânduri, la fel și pe picior: un text de 10 rânduri în lateral-dreapta și unul de 17 rânduri în lateral-stânga. Lateralele brațelor sunt decorate cu motive vegetale în relief. Pe spate există o inscripție pe două rânduri, încadrată într-un chenar. Nu prezintă urme de pictură. Crucea este aplecată spre dreapta și prinsă în suport din piatră. A fost văruită în trecut. Anumite părți sunt acoperite de mușchi. Se află într-o stare bună de conservare.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice.
Dimensiuni inscripții:
a) Față: Lungime rând (L. r.)= 22 cm; Înălțime literă (h. li.)= 4,5 cm;
b) Dreapta- Cap Lungime rând= 17,5 cm; Înălțime literă (h.li.)= 4 cm;
c) Picior: Lungime rând (Lr)= 20 cm; Înălțime literă (h.li.)= 5 cm;
d) Stânga-Cap: Lungime rând (L.r)= 16 cm; Înălțime râng (h.li.)= 5 cm;
e) Picior: Lungime râng (Lr)= 19 cm; Înălțime literă ( h.li.)= 5 cm;
f) Spate: Lungime rând (Lr)= 17- 25 cm; Înălțime literă (h.li.) = 4,5 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Face parte dintr-un ansamblu de trei cruci, orientate cu fața spre un drum agricol (DC69A). Este Crucea este marcată pe Planul Director de Tragere și pe Harta Topografică Militară 1:25000.
Reper geografic: Crucea se află în partea de sud-est a satului Călugăreni, la intrarea în localitate, pe partea stângă dinspre Valea Scheii, la intersecția drumurilor DJ102R cu DC69A.
Adresa: DC69A, nr. 247-249
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului