Istoric: A fost adusă de pe malul pârâului, lângă ea fiind construită o măsuță.
Descriere: Cruce de tip latin. Pe față este decorată cu un medalion format dintr-o inscripție circulară în interiorul căruia se află o rozetă. Este văruită în alb. Aceasta nu a avut sau nu mai are capitel și este înclinată spre partea stângă. Se observă inscripții pe cap și pe brațe, în jurul medalionului, probabil fiind vorba de tetragrama IC-XC-NI-KA. Pe picior, față și stânga, se deslușesc inscripții în caractere chirilice, greu de descifrat din cauza stării de conservare a crucii. Crucea nu are o bază, ea fiind îngropată direct în pământ, motiv pentru care o parte a inscripțiilor sunt acoperite de sol. Starea de conservare este precară.
Inscripții: Crucea are inscripții, probabil în alfabet de tranziție, fără urme de pictură. Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.) frontal=27 cm; Lungime rând (L. r.) stânga=20cm; Înălțime literă (h. li.) frontal=5cm, Înălțime literă (h. li.) stânga=5 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucea se asociază cu fântâna cu cumpănă aflată la 5 m nord distanță.
Materiale de construcție:
Calcar
Tehnici de construcție:
Cioplire
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)=159 cm; Lățime (l)=27-33 cm; Grosime (Gr.)=23-25 cm; Lungime brațe (l.br.)=75 cm; Lățime brațe (l. br.)=34 cm; Grosime brațe (Gr. Br.)=23 cm Rozetă: Diametru (d.) rozetă=27 cm.
Stare de conservare: Precară
Riscuri si amenințări:
Eroziune, inundații, agricultură.
Bibliografie: ARGEȘEANU, Călinic, CONSTANTINESCU, Grigore, Monumente memoriale din județul Argeș. Cruci de piatră, Ed. Europroduct, Pitești, 1999; 3;
Reper geografic: Pe partea stângă a DJ 101D dinspre Râfov, la intrarea dinspre sud în Moara Domnească, peste Părăul Rece, înainte de poduri, vizavi aflându-se Pădurea Neagră.
Adresa: DJ 101D
Tip de proprietate: Proprietate publică a statului