Datare: Epoca Medievală. Secolul al XVIII-lea. 1732
Descriere: Cruce de tip latin. Inscripție cu caractere chirilice. Fără urme de pictură. Este înclinată în partea stângă. Monumentul are inscripții, în alfabet chirilic, pe partea frontală și în zona laterală. Textul este încadrat într-un chenar pe toată suprafața crucii. La capătul brațelor transversale sunt dispuse reprezentări, în relief, de plante, forme geometrice, rozete (în interiorul cercului mare). În centrul crucii, pe față, sunt reprezentate medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat și cu medalioanele exterioare conexate medalionului central. Deasupra medalionului din partea superioară este cioplită imaginea unei păsări (acvilă sau vultur). Crucea este așezată pe un soclu și este acoperită de mușchi. Stare de conservare este medie.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice.
a)Pe față: „CU VEREREA TATĂLUI ȘI FIULUI ȘI DUHULUI SFÂNT.........ÎN ZILELE LUI IO GLIGORE (GHICA) VOEVOD......DE ROBUL LUI DUMNEZEU EREI TUDOR PRESBITER I MARIA......I.........(ȘI ALȚII)”.
b)Pe latura dreaptă: „LA LUNA MAI VĂLEAT 7243 (1735). ACEASTĂ CRUCE AM SCRIS EU SI VLAICU CEAUȘUL SIN CAP(I TAN) OPRIA I RADU........”.
c)Pe latura stângă: „MARIA I ......... OPRIA........MEȘIȚA .OCT. 7240. (1732)”. Deasupra acestui text este scris pomelnicul cu numele: „MANOIL, DRAGOMIRA, CHIRTOP, MAIUȘ, MARIA, OPREA (ȘI ALȚII)”
Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.)= 33 cm; Înălțime literă (h. li.)= 5 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: În LMI (Lista Monumentelor Istorice) 2015 crucea este datată în 1732, dar în fișa de monument din anul 1963, descoperită în arhiva Institutului Național al Patrimoniului, apare anul 1735. Crucea este prezentată cu numele de „Crucea de la Fănică Șchiopu” şi localizată la sud-vest de sat, în via lui Constantin.
Cod LMI: PH-IV-m-B-16922
Materiale de construcție:
Piatră
Tehnici de construcție:
Cioplire
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 250 cm; Lățime (l)= 40 cm-44 cm; Grosime (Gr.)= 29 cm-29, 5 cm; Lungime brațe (L. br.)= 85 cm; Lățime brațe (l. br.)= 40 cm; Grosime Brațe (Gr. Br.)= 30 cm
Medalioane: Diametru (d.) medalion centru = 27 cm, Diametru (d.) medalionul din partea de sus = 20 cm, Diametru (d.) medalionul din partea de jos = 18 cm, Diametru (d.) medalionul de pe brațul drept = 19 cm, Diametru (d.) medalionul de pe brațul stâng = 18 cm.
Orientare: NE-SV
Stare de conservare: Medie. În anumite locuri are urme urme de lovire și prezintă găuri făcute de termite.
Riscuri si amenințări:
Eroziune, agricultură.
Bibliografie: ARGEȘEANU, Călinic, CONSTANTINESCU, Grigore, Monumente memoriale din județul Argeș. Cruci de piatră, Ed. Europroduct, Pitești, 1999; A. I. Gheorghiu, G. D. Florescu, Arhiva Institutului Național al Patrimoniului, Fond DMI, Fișă nr. XXIX-41, 02.06.1963.
Reper geografic: Crucea se află în extravilanul localității Baba Ana, la cca 3,94 km sud-est de sat și la cca 500 de metri vest de Satu Nou, pe un drum de pământ care se intersectează cu DJ102H la 660 de m de monument, respectiv la 3 km est-nord-est de DJ102D.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului