Descriere: Cruce de tip celtic, cu capitel. Pe capitel este inscripţionat anul „1926”. Pe cap, sub capitel, este inscripţionat „I.S.H.S”. Sub această inscripţie este reprezentat Iisus Hristos răstignit. Sub braţele crucii sculptate se află inscripţia „NI-CA”. Pe picior, sub reprezentarea lui Iisus Hristos, se află inscripţionat un text. Crucea se continuă în pământ. Pe spate este reprezentată Maica Domnului, în laterale fiind plasate iniţialele „M” și „D”. Inscripțiile sunt în alfabet latin. Între brațe și stâlpul crucii sunt reprezentate raze care, per ansamblu, dau monumentului aspect de cruce celtică. Crucea este acoperită de muşchi și mai mult de jumătate din piciorul crucii se află în pământ. Se află într-o stare bună de conservare.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere latine pe 3 rânduri:
„ACEASTA/CRUCE[...] ”
Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.)= 28 cm; Înălțime literă (h. li.)= 3 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Face parte dintr-un grup de două cruci amplasate aproape de o intersecție și la capătul unui câmp agricol. O posibilă sursă de piatră este cea de la Ciolani, jud. Buzău, unde era o carieră și unde se făceau multe cruci. Crucea este marcată pe harta topografică militară nu și pe planul director de tragere. Tot pe harta topografică militară mai este marcată o altă cruce la cca 130 de metri sud, cotul aceluiași drum agricol DC73 când intră în Gura Vadului și trece peste Ghighiul.
Reper geografic: Crucea se află în extravilanul localității Gura Vadului, la cca 460 de m E de ieșirea din sat și la cca 425 de m E de malul estic al râului Tohăneasa, la intersecția drumului agricol DC73 cu un alt drum agricol și la 580 de m S de cimitirul din Perșunari.
Adresa: DC73
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului