Descriere: Cruce de tip latin. Este prinsă într-o bază de ciment, bază ale cărei trei colțuri sunt sparte. Fața crucii este îndreptată spre Siliștea. Crucea are capitel restaurat (tencuit) și este văruită în alb. Este decorată cu cinci medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. Pe cap se găsesc un text în chirilică și un medalion (1) în care este inscripționat acronimul „IC”. Brațul drept este decorat cu un medalion (2), iar deasupra lui se găsește un text cu dimensiunile: L rând=20 cm, h literă=2,5 - 3,5 cm. Brațul stâng este decorat cu un medalion (3), deasupra lui aflându-se un text cu dimensiunile: L rând=20,2 cm, h literă=1,5-4,5 cm. Între medalioanele (2) și (3) se găsește un medalion (4) cu o cruce incizată, alcătuit din două drepte. Sub medalionul (4), partea superioară a piciorului este decorată cu un medalion (5) care are inscripția „XC”. Între medalioanele (2) și (5), se găsesc, orizontal, două litere (L rând=7 cm, h literă=4 cm). Sub medalionul 5 se desfășoară inscripția de pe față, care însumează șaptesprezece rânduri, jumătate din ultimul rând fiind prins în soclul de ciment (L rând=24,2-27 cm, h literă=5,6 cm). Pe spatele crucii există o singură inscripție în alfabet latin, în limba română. Textul se întinde pe douăzeci și șase de rânduri (L rând=22-53,5 cm, H literă=5 cm). Lateral dreapta: brațul este decorat cu o cruce. iar pe picior se întinde un text greu de citit, în alfabet chirilic, doar șaisprezece rânduri fiind lizibile (L rând=23 cm, H literă=6 cm). Lateral stânga: pe braț este incizată o cruce, iar pe picior un text (din care o parte vandalizat) dispus pe optsprezece rânduri. Inscripția este în alfabet chirilic (L rând=25 cm, h literă=6 cm). Pe ultimul rând este scris „1830” (probabil anul ridicării). Nu prezintă urme de pictură. Se află într-o stare precară de conservare.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere chirilice și latine:
„RIDICAT/AL 2: DEM/INEGHEOR/GHEȘISOȚI/AMEASTANCAPOMENES/TEDOMNEVII:IONILINCA/IORDACHEMARIADUMIT/RURADACONSTANTIN/NEACSA/GHEORGHE/ȘISULTANA/[...]MORȚI[...]/CONSTANTINR/EUCATERINA/PRESUTUDOR/EREURADAPRE/SU.TUDORDOB/RANICA--/--/--/--/CONSTANTIN/ȘTEFAN--/ILEANCA/1900NCEN.2/”
Text inscripții: Nedescifrat.
Cod LMI: PH-IV-m-B-16918
Materiale de construcție:
Calcar
Tehnici de construcție:
Cioplire
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 195 cm; Lățime (l)= 33 cm; d bază=34 cm; Grosime (Gr.)= 29 cm; Lungime (L. br.)= 61 cm; Lățime brațe (l. br.)= 31 cm; Grosime Brațe (Gr. Br.)= 32 cm.
Bază: Lățime (l)=106 cm; Lățime (l)=70 cm; margine=19-37 cm;
Capitel: L bază=47 cm; L sus=50 cm; Înălțime (h)= 23,5 cm; Grosime (Gr.)=42,5 cm.
Orientare: E-V
Stare de conservare: Precară
Riscuri si amenințări:
Eroziune
Bibliografie: ARGEȘEANU, Călinic, CONSTANTINESCU, Grigore, Monumente memoriale din județul Argeș. Cruci de piatră, Ed. Europroduct, Pitești, 1999.
Reper geografic: Crucea se află pe partea dreaptă a drumului DJ 102R, în direcția de mers spre Valea Seacă, la intersecția drumului județean DC 102R cu drumul comunal DC50, la circa 34 de metri de școala din localitate.
Adresa: DJ 102R
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului