Descriere: Cruce de tip latin.Nu are capitel. Partea frontală a crucii este decorată cu o bordură pictată cu oranj, cu raze solare care ornamentează colțurile brațelor și a capului. Pe partea frontală a capului este excizat și pictat cu verde și albastru Iisus Hristos binecuvântând (mâinile ridicate spre cer reprezintă gestul de binecuvântare). Crucea prezintă inscripții în caractere latine, este ornamentată cu reprezentările lui Iisus Hristos răstignit (basorelief, față) și a Fecioarei Maria (pictură, spate). În partea de sus a capului este inscripționat anul 1957 iar tetragrama IS - HR - NI- CA îngrădește în partea de sus și jos reprezentarea lui Iisus Hristos răstignit. Pe spate este reprezentată Fecioara Maria pictată cu oranj (hainele) și verde (aureola). Inscripții în caractere latine se regăsesc pe picior pe partea frontală, spate și pe latura dreaptă. Stare de conservare: medie.
Inscripții: Crucea prezintă inscripții scrise în alfabet latin.
Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L.r.)= 25,5 cm; Înălțime literă (h.li.)= 3 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucea este marcată pe harta topografică militară 1:25000.
Materiale de construcție:
Calcar
Tehnici de construcție:
Cioplire
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 184 cm; Lățime (l.)= 31-32,5 cm; Grosime (Gr.)= 24-29 cm; Lungime brațe (L.br.)= 75 cm; Lățime brațe (l.br.)= 33 cm; Grosime brațe (Gr. Br.)= 25 cm,
Stare de conservare: Medie
Riscuri si amenințări:
Eroziune, alunecări de teren.
Bibliografie: ARGEȘEANU, Călinic, CONSTANTINESCU, Grigore, Monumente memoriale din județul Argeș. Cruci de piatră, Ed. Europroduct, Pitești, 1999.
Reper geografic: Pe partea dreaptă a drumului DJ 71B, la cca 300 de metri est, respectiv 240 de metri vest de intrarea în Lapoș, la cca 330 de metri est de intersecția drumurilor DC71A, DC71B și DJ235.