Istoric: Cruce de pomenire datată cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Crucea marchează un vechi drum, aflat imediat la est de aceasta, fiind o bifurcație a actualului DJ205 care mergea spre Mizil, drum care încă mai funcționa la începutul secolului al XX-lea, fiind marcat pe Planul Director de Tragere. Și crucea este marcată pe Planul Director de Tragere, lângă aceasta fiind cartată și o fântână, dispărută în prezent. Crucea se afla deci la marginea unui drum (dispărut astăzi), cu fața orientată spre drum, spre hotarul cu Săhăteni, lângă o fântână. Este scrisă în alfabet de tranziție.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Gura Vadului purta numele de Tohani și făcea parte din plasa Tohani a județului Buzău și era formată din satele Gura Vadului, Tohani, Tohăneanca (în prezent, Perșunari) și Valea Scheilor. Comuna avea 2020 de locuitori, o școală mixtă în satul Tohani și 7 biserici deservite de 5 preoți.
În aceeași componență este consemnată și în Anuarul Socec din 1926, tot în plasa Tohani și cu o populație de 3150 de locuitori. În 1950, județele s-au desființat, iar comuna a fost arondată raionului Mizil din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. În 1968, la reînființarea județelor, comuna a primit numele de Gura Vadului, după noua reședință și a trecut la județul Prahova, iar satul Valea Scheilor a fost arondat comunei Cărbunești.
Descriere: Cruce latină, de dimensiuni mari, cu capitel fix și prins într-un soclu îngropat. Din cauza eroziunii și a degradării cauzate de trecerea timpului s-au șters inscripțiile de pe fața și de pe spatele crucii, precum și elementele de decor. În schimb se mai văd pe lateral inscripții. Căciula sau capitelul are formă piramidală, cu partea superioră ușor arcuită. Decorația din zona frontală a dispărut. Pe picior se văd urmele unei inscripții, cel mai probabil scrise în alfabet de tranziție. Pe lateral dreapta stânga prezintă o inscripție scrisă în alfabet de tranziție. În spate prezintă o nișă de 11 x 10 cm, cel mai probabil un loc de pus candelă. Pe picior, în partea lateral stângă prezintă o inscripție scrisă în alfabet de tranziție.
Inscripții: Inscripția de pe picior de pe fața din lateral stânga este scrisă în alfabet de tranziție, pe cca 20 de rânduri, cu lungimea de 27 de cm și litere cu înălțimea de 6-7 cm.
Inscripția de pe picior de pe fața din lateral dreapta este scrisă în alfabet de tranziție, pe cca 17 de rânduri, cu lungimea de 27 de cm și litere cu înălțimea de 6-7 cm.
Text inscripții: Nedescifrat.
Observații: Crucea este dispusă la marginea unui drum, la circa 85 de metri de zona unde era o veche intersecție, marcând și marginea unui vechi drum, aflat la est de aceasta, fiind orientată spre acel drum, drum care e dispărut în prezent și care este confirmat de Planul Director de Tragere și ale cărui urme pot fi văzute și pe imaginile satelitare. Crucea se afla și în proximitatea unei fântâni.
Materiale de construcție:
calcar; calcar sarmațian
Tehnici de construcție:
sculptură
Dimensiuni: Înălțime cruce = 232.00 cm; Lălțime cruce = 43 - 46 cm; Grosime cruce = 27 cm; Lungime brațe = 96.00 cm; Înălțime brate = 42 cm; Grosime brațe = 28 - 28.5 cm; Lungime capitel = 65 cm; Înălțime capitel = 24 cm; Grosime capitel = 15 cm; Lungime bază = 73 (de la nivelul solului) cm; Lălțime bază = 60 (de la nivelul solului) cm; Lungime rând inscripție= 24 - 27 cm; Înălțime litera = 6- 7 cm; Diametru medalion = 0 cm; Alte dimensiuni = Crucea este privită și măsurată de sus în jos, astfel încât pentru un set de dimensiuni prima valoare reprezintă valoarea dimensiunii de sus iar ultima pe cea de jos. cm;
Orientare: Vest-Est (cu fața către est, către drum)
Stare de conservare: Starea de conservare este medie spre precară. Decorația și inscripția de pe fețele crucii au fost distruse aproape în totalitate. Crucea este acoperită de mușchi și licheni, mai ales în partea superioară.
Riscuri si amenințări:
Riscurile sunt atât antropice: văruirea care afectează calcarul, strămutarea sau vandalismul precum și naturale: eroziunea cauzată de intemperii sau murdăria ancrasantă.
Lucrări anterioare de restaurare:
Nu se cunosc lucrări de restaurare.
Bibliografie: 1. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Gura Vadului, ID 312, 2023 2. George Lahovari (coord.), Marele Dicționar Geografic al României, vol V, Socec, București, 1902, p. 629. 3. N. Melbert, „Comuna Tohani”. Anuarul Socec al României-mari. București: Editura "Socec & co." soc. anon. IV. Provinciile Vechiului Regat, 1925, p. 137. 4. Direcția Patrimoniu Digital, Fișă de evidență: cruce Săhăteni, ID 311, 2023
Reper geografic: Crucea se află la cca 3,74 km nord-est de ieșirea din orașul Mizil, la hotarul dintre UAT Gura Vadului și UAT Săhăteni, la cca 75 de metri vest de DJ205, la 1,7 km nord de intersecția dintre DJ205 și DN18, la cca 1,91 km est de malul stâng al pârâului Ghighiul, la sud de sediul cramei Domeniile Alexandrion Rhein 1892 - Winery Dealu Mare.