Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Ghinoaica, com. Vadu Săpat, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea face parte dintr-un grup de trei cruci de piatră. Crucea din mijloc este cu 20 cm mai în spate decât celelalte două cruci din troiță și este prinsă în ciment.

Crucea este simplă, având în interior doar un cadran. Culorile folosite au fost bleu, roșu, galben şi verde. Are capitel pe care se pot observa incizii. A fost vopsit, sunt vizibile urmele vopselei bleu. Pe latura dreapta a capitelului s-a păstrat un fragment din pictură. Astfel, se mai pot încă observa două personaje (sfinţi). Pe latura dreapta a capului/gâtului este reprezentat un alt personaj, probabil Iisus. Pe latura dreapta a braţului un personaj a cărui figură este neclară, probabil un sfânt. Pe latura dreapta a piciorului este o inscripţie a cărei litere erau vopsite în negru. Pe latura stângă a capitelului este reprezentat un personaj neclar. Pe latura stângă a capului este reprezentat un personaj feminin, probabil Fecioara Maria. Pe latura stângă a braţului esre reprezentat un personaj neclar. Pe latura stângă a piciorului este un text inscripţionat şi vopsit cu negru.

Pe spatele capitelului se pot vedea încă urmele unei picturi. Pe partea centrală a crucii (pe spate) este reprezentată printr-o pictură Maica Domnului.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Ghinoaica

Unitate administrativ-teritorială:

Vadu Săpat

I.D.:

VS-002

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply