Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Ungureni, com. Gherghița, jud. Prahova: Cruce

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Ungureni

Unitate administrativ-teritorială:

Gherghița

I.D.:

ID-08

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Descriere:

Crucea, cu capitel, este acoperită cu picturi și/sau inscripții pe toate laturile. Fața crucii este orientată către intrarea în construcție.

Față: Pe capitel este pictată o reprezentare a lui Dumnezeu În dreapta este litera [D] și în stânga litera [T]. Sub capitel este pictată o reprezentare a lui Iisus pe cruce cu aură albastră, pe fond albastru. Sub pictură este o inscripție.

Lateral stânga: Crucea este pictată pe capitel. Sub el este zugrăvită cu albastru, iar mai jos dispuși o sfântă și dedesubt un/o alt/ă sfânt/ă.

Spate: Capitelul este zugrăvit gri. Pe corpul crucii este pictată Fecioara Maria, iar în partea inferioară se află o inscripție.

Lateral dreapta: Capitelul are pictată o cruce pe fond bleu. Sub capitel crucea este zugrăvită cu bleu. Pe latura brațului crucii este pictat un înger, iar pe corpul crucii un alt înger. Sub înger este o inscripție.

Peisaj natural:

Crucea este acoperită de o construcție din zid și ferestre, cu acoperiș și este închisă. Amplasarea este în stânga magazinului „Magazin Gamrol” (SC LAURIXCOM SRL).

Inscripții:

Caractere latine.

Inscripţie faţă: [ACEASTĂ CRUCE/ SA RIDICAT DE RADU/ PETRE CU SOŢIA LUI/ ANA JUGRĂVITĂ D/ E NICULAI PETRE/ ELENA LICSANDRU].
Inscripţie spate, în partea inferioară: [TRIFAN FILOFTIA/ TUDOR RUSANDA/ 1915].
Lateral dreapta, în partea inferioară: [Licsandra/G.G. SAVAS/TiŢA ION/LINA DTRU/Maria].

Share Post :

Leave a Reply