Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Tătaru, jud. Prahova: Monument comemorativ al eroilor

Descriere:

Ansamblul este îngrădit cu gard de fier. În interior sunt plantate flori. Crucea e în partea superioară, placa în partea inferioară, sub cruce. Placa e așezată pe un soclu turnat din material compozit (pietricele foarte multe cu ciment). Crucea și placa sunt dintr-o bucată, formează un întreg și sunt confecționate din marmură. Baza compozită este așezată din altă bază, din beton. Crucea are formă celtică și se evazează în jos, continuându-se cu placa. În fiecare margine a crucii câte două litere: cap – [IC], picior – [HR], braț drept – [NI], braț stâng – [KA]. Placa – superior: are text (1), sub el are un medalion cu poza celui decedat în Al Doilea Război Mondial, medalion în val, L=11,7 cm, l=9,5. Sub acest medalion e un text (2). Sub text (2) e reprezentată o cască a unui soldat din cel de-Al Doilea Război Mondial, cu două baionete încrucișate în spate. Placa e prinsă într-o bază de ciment. Soclul are o pantă pentru lumânare. Textul e vopsit cu negru.

Inscripții:

Caractere latine: (1) [În memoria scumpului/nostru/fiu și frate/eroul]; (2) [Ilie T. Mircea/căzut în războiul/1941-1945/și a/ tuturor eroilor/din această comună/căzuți în războaiele din/ 1916-1919 și 1941-1945/ridicată în anul 1945].

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Monument comemorativ al eroilor

Județ:

Prahova

Localitate:

Tătaru

Unitate administrativ-teritorială:

Tătaru

I.D.:

106 M

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply