Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Tătaru, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea cu pui (nelipite) se află la rădăcina unui pom (tei), în fața lui fiind amplasat un suport de lumânări. Crucea cu pui este amplasată pe un stativ care are și funcția de suport, locaș pentru candelă.

Crucea mare este în mijloc, flancată de alte două cruci mai mici. Este văruită pe toate părțile, mai puțin pe spate și stativul este văruit cu alb. Pe cap este reprezentată o cruce simplă sub care se găsește un medalion (1) în interiorul căruia este inscripționată altă cruce. Brațul drept are inscripția [NI] și în continuarea ei un medalion (2) cu cruce în interior. Brațul stâng are inscripționat [KA], în continuarea ei un medalion (3) cu cruce în interior. În mijloc, medalion (4) cu alt medalion (5) în interior, în care, probabil, este o cruce (greu lizibil). Pe picior, în partea superioară se află un medalion (6), la fel ca medalioanele (2) și (3). Sub medalioane piciorul se lărgește și se văd urmele unei inscripții aproape ilizibile.

Crucea din stânga se păstrează foarte prost, nu se poate identifica ce este reprezentat pe ea, tot ce se vede e un medalion (7) în mijloc, cu d=12 cm, iar pe brațul stâng litera [C].

Crucea din dreapta este și mai prost păstrată, spartă la picior. Se poate observa un medalion (7) format din două cercuri concentrice. Între cele două medalioane se află un motiv geometric în valuri iar în medalionul (8) este inscripționată o cruce simplă. Pe brațul stâng se observă urma unui semicerc, probabil litera [C].

Elemente de peisaj cultural

Crucea se află lângă o clădire care pare să fie mausoleu dedicat eroilor căzuți în cele două războaie mondiale.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Tătaru

Unitate administrativ-teritorială:

Tătaru

I.D.:

105

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply