Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Tisa, com. Sîngeru, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea este văruită în alb și aproximativ jumătate se află sub pământ. În partea superioară a coloanei a avut un capitel („căciulă”). Fața crucii este decorată cu patru medalioane circulare tangente cu linia centrelor formând un triunghi isoscel. În medalioanele marginale sunt inscripționate simboluri în alfabet chirilic, doar în medalionul de sus fiind lizibilă inscripția [ИC] (M1). Pentru celelalte medalioane putem presupune că este scris [HN] (M2) și [KА] (M3) (de la tetragrama din limba greacă „IC – XC – NI – KA” = „Iisus Hristos biruiește”). Medalionul central (M4) este ornamentat cu motivul rozetei (floare cu șase petale), acesta având dimensiunea cea mai mare dintre cele patru cercuri. Sub medalionul central se distinge foarte greu sigla [XC] și mai jos un text (T1) dispus pe 3 rânduri, ultimul rând fiind aproape tot acoperit de sol.

Pe partea din lateral-dreapta a crucii, brațul este decorat cu o rozetă într-un medalion (M5) și piciorul este inscripționat cu un text (T2) în caractere chirilice, indescifrabil. Pe partea din lateral-stânga, crucea este aproape lipită de gard și nu a putut fi observat decât un text (T3) de 2 rânduri inscripționat pe picior.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Tisa

Unitate administrativ-teritorială:

Sîngeru

I.D.:

41C

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply