Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Sîngeru, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea se află în curtea familiei Duță, la 50 cm de gardul dinspre drum, orientată cu fața spre acesta. Brațul stâng al crucii s-a rupt, fiind ulterior reatașat cu ciment, iar o parte din marginea brațului este spartă. Ornamentul de pe fața sa constă în 5 medalioane circulare tangente la medalionul central în punctele de intersecție a două diametre perpendiculare. În patru medalioane este inscripționată tetragrama [IC] (M1) – [XC] (M5) – [ИН] (M2) – [KA] (M3) iar în medalionul central (M4) apare un simbol floral cu o cruce în centrul lui.

Inscripții se regăsesc pe toate laturile crucii, în afară de partea din spate. Pe picior-față, inscripția (T1) este dispusă pe 16 rânduri, ultimul rând fiind vizibil doar pe jumătate, acesta continuându-se în pământ. Dimensiunea literelor crește de sus în jos. Există inscripții și pe lateralele brațelor și pe picior – pe partea dreaptă, textul acesteia (T2) are 3 rânduri pe braț și 14 rânduri pe picior, iar pe partea stângă, (T3) se întinde pe 12 rânduri pe picior. Inscripția de pe brațul stâng nu mai este vizibilă din cauza degradării. Pe spate, a fost adăugată o reprezentare a Maicii Domnului cu Pruncul.

Lista Monumentelor Istorice

PH-IV-m-B-16925

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce de pomenire

Județ:

Prahova

Localitate:

Sîngeru

Unitate administrativ-teritorială:

Sîngeru

I.D.:

44C

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply