Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Sîngeru, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea este acoperită de mușchi și se observă urmele de văruire. Pe latura frontală, este decorată cu medalioane circulare exterioare dispuse simetric cu linia centrelor formând un pătrat. În înteriorul medalioanelor pot fi identificate cu greu simbolurile [IC] (M1 – medalionul de pe capul crucii), [KA] (M3 – medalionul de pe brațul stâng) și probabil [XC] (M5 – medalionul de pe piciorul crucii). Simbolul din medalionul de pe brațul drept (M2) este indescifrabil, dar mai mult ca sigur este vorba despre grecescul [NI] care ar completa tetragrama IC – XC – NI – KA” (Iisus Hristos biruiește). Medalionul central (M5) este ornamentat cu o rozetă (simbol floral cu șase petale).

Texte înscripționate în caractere chirilice se găsesc pe partea frontală a crucii (T1 – 7 rânduri), pe lateral dreapta (T2 – 3 rânduri pe capul crucii, 3 rânduri pe braț, 8 rânduri pe picior) și pe lateral stânga (T3 – 3 rânduri pe capul crucii, 4 rânduri pe braț, 7 rânduri pe picior). Scrisul este inteligibil, fiind deteriorat. Crucea este adâncită în sol și o parte din textele de pe picior sunt acoperite.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Sîngeru

Unitate administrativ-teritorială:

Sîngeru

I.D.:

43C

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply