Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Podgoria, com. Tătaru, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea este prinsă într-o bază de ciment, bază ale cărei trei colțuri sunt sparte. Fața crucii e îndreptată spre Siliștea. Crucea are capitel restaurat (tencuit) și e văruită în alb. Crucea este decorată cu cinci medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. Pe cap se găsesc un text în chirilică și un medalion (1) în care este inscripționat acronimul [IC].
Brațul drept este decorat cu un medalion (2) iar  deasupra lui se găsește un text cu dimensiunile: L rând=20 cm, h literă=2,5 – 3,5 cm.
Brațul stâng este decorat cu un medalion (3), deasupra lui aflându-se un text cu dimensiunile: L rând=20,2 cm, h literă=1,5-4,5 cm. Între medalioanele (2) și (3) se găsește un medalion (4) cu o cruce incizată, alcătuit din 2 drepte. Sub medalionul (4), partea superioară a piciorului este decorată cu un medalion (5) care are inscripția [XC]. Între medalioanele (2) și (5), se găsesc orizontal două litere, L rând=7 cm, h literă=4 cm. Sub medalionul (5) se desfășoară inscripția de pe față: 17 rânduri, ultimul rând fiind jumătate  prins în soclul de ciment. L rând=24,2-27 cm, H literă=5,6 cm.
Spate: o singură inscripție în alfabet latin, limba română. Textul se întinde pe 26 de rânduri, L rând=22-53,5 cm, H literă=5 cm.
Lateral dreapta
Brațul este decorat cu o cruce iar pe picior se întinde un text greu lizibil, în  alfabet chirilic, 16 rânduri mai fiind lizibile, L rând=23 cm, H literă=6 cm.
Laterala stânga
Pe braț este incizată o cruce iar pe picior un text pe 18 rânduri, o partend vandalizat. Inscripția este în alfabet chirilic, L rând=25 cm, H literă=6 cm. Pe ultimul rând apare [1830] (probabil anul ridicării).

Inscripții:

Caractere latine și chirilice:

[RIDICAT/AL 2: DEM/INEGHEOR/GHEȘISOȚI/AMEASTANCAPOMENES/TEDOMNEVII:IONILINCA/IORDACHEMARIADUMIT/RURADACONSTANTIN/NEACSA/GHEORGHE/ȘISULTANA/[…]MORȚI[…]/CONSTANTINR/EUCATERINA/PRESUTUDOR/EREURADAPRE/SU.TUDORDOB/RANICA–/–/–/–/CONSTANTIN/ȘTEFAN–/ILEANCA/1900NCEN.2/]

Lista Monumentelor Istorice

PH-IV-m-B-16918

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Podgoria

Unitate administrativ-teritorială:

Tătaru

I.D.:

109

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply