Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Mizil, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Fața crucii este îndreptată către Mizil și este decorată cu medalioane circulare exterioare dispuse aproximativ simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. Între medalionul din partea superioară a coloanei și cel central există o distanțare, iar celelalte sunt conexate medalionului central. Toate medalioanele au inscripționate caractere chirilice în interiorul lor: [IC] în partea superioară (1), [ИN] pe brațul drept (2), [KA] pe brațul stâng (3) și [XC] în medalionul de pe picior (5). Medalionul central e decorat cu o rozetă (4).

În partea de jos a coloanei există o inscripție de șase rânduri, la fel și în lateral stânga, pe picior – o inscripție pe patru rânduri. Pe spate se pot observa trei orificii  mecanice și unul natural. Crucea este fixată în ciment contemporan (beton). A fost văruită și este acoperită de mușchi. Pe bază are un text: [2002] (spate) și [VDR] (lateral dreapta). Pe cap-spate este aplicat cu vopsea roșie: [816..].

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Mizil

Unitate administrativ-teritorială:

Mizil

I.D.:

M01

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply