Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Malu Roșu, com. Ceptura, jud. Prahova: Cruce

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Malu Roșu

Unitate administrativ-teritorială:

Ceptura

I.D.:

113

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Descriere:

Crucea face parte dintr-un complex de două cruci,  iar aceasta (2) pare să fie cea mai veche. A avut capitel, însă nu s-a păstrat. Ornamentica de pe față constă în medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. Acestea sunt conexate la un medalion central cu diametrul mai mare, decorat cu alte cercuri concentrice care conțin o inscripție inelară și o acvilă bicefală. Medalionul exterior din partea superioară a coloanei (1) are în interior inscripția [IC], cel de pe brațul drept (2) – [NI], cel de pe brațul stâng (3) – [KA], iar cel de pe picior (6) – [XC]. În fundalul acestei reprezentări, încadrată într-un chenar și continuându-se și în partea inferioară a coloanei, se desfășoară o inscripție în caractere chirilice. Pe picior se disting 5 rânduri de inscripție care probabil se continuă și sub sol (L rând=25 cm, h literă=6 cm).

Pe spate există o inscripție împărțită în 2 registre: pe cap se deslușesc 3 rânduri de inscripție (L rând=23 cm, h literă=6,5 cm), iar sub acestea, în partea inferioară a capului, se află un rând care, probabil, se afla în context cu inscripția care se desfășoară pe brațe și picior. Această inscripție este încadrată de  un chenar care formează o cruce (vezi foto). Pe brațe, inscripția pe 2 rânduri (L rând=57 cm, h literă=6 cm) este încadrată, de asemenea, într-un chenar ce o separă de cele patru rânduri de pe picior (L rând=20 cm, h literă=6 cm). Inscripții există și în părțile laterale ale crucii.

Share Post :

Leave a Reply