Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Gura Vadului, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea este o cruce cu pui, adică un anasamblu de trei cruci, cea mai mare în mijloc, flancată de celelalte două mai mici. Acest ansamblu de cruci este realizat dintr-o singură bucată. Toate cele trei cruci au capitel. Crucea centrală (1) are inscripționat pe capitel probabil anul, greu lizibil. Pe brațe are, de asemenea, litere greu lizibile (se poate desluși inscripția [KA]). Între brațe, pe mijloc, se găsește o reprezentare a unei flori cu patru petale (floarea de cruce – o modalitate de interpretare artistică a semnului crucii) încastrată într-un cerc. Pe picior este bătut un text ilizibil. Crucea din dreapta crucii centrale (2), cât și crucea din stânga crucii centrale (3) au pe picior text ilizibil.

Elemente de peisaj cultural:

Crucea face parte dintr-un ansamblu de două cruci, amplasat pe marginea drumului, lângă plantația de cultură de viță de vie.

Observații

În L.M.I., în locația respectivă este menționată o singură cruce, PH-IV-m-B-16905, dar în teren sunt două. Nu se poate identifica exact care dintre ele este cea existentă în L.M.I.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Gura Vadului

Unitate administrativ-teritorială:

Gura Vadului

I.D.:

GV-001

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply