Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Gura Vadului, jud. Prahova: Cruce de hotar

Descriere:

Tehnica de cioplire folosită este excizarea. Pe față crucea este ornamentată cu o bordură excizată. Crucea este decorată cu cinci medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. Cele patru medalioane exterioare sunt conectate cu vrejuri de medalionul central (mai mare). În interiorul fiecărui cerc sunt inscripționate monogramele [IC] (Medalion 1), [XC] (M 2), [ИN] (M 3), [KA] (M 4) iar în cercul central (5) apare rozeta spiraliformă sau „în vârtej” („morișca”). O asemenea rozetă, dar de mai mici dimensiuni apare deasupra M 1 (M 6).

Cantul din partea dreaptă a capului are motive acvatice. Pe cantul brațelor și pe picior, pe părțile stângă și dreaptă se găsesc ornamente cu motive împletite. Cantul din partea stângă a capului, precum și spatele crucii prezintă același tip de motiv împletit. Crucea a fost văruită în trecut.

Textele sunt inscripționate pe fața crucii (pe cap, în jurul medalioanelor și pe picior) și pe laterale (picior). Pe partea dreaptă inscripția se întinde pe 10 rânduri și pe partea stângă textul are 14 rânduri și se continua în pământ.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce de hotar

Județ:

Prahova

Localitate:

Gura Vadului

Unitate administrativ-teritorială:

Gura Vadului

I.D.:

GV-03

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply