Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Gura Vadului, jud. Prahova: Cruce de hotar

Descriere:

Crucea este o cruce de hotar, nu mai are capitel. Crucea este decorată cu cinci medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. În interiorul fiecărui cerc sunt inscripții dintre care se mai deslușește doar [IC] în medalionul de pe cap, [KA] în medalionul de pe brațul stâng, un simbol floral (rozetă) sau solar în cercul central. Are bordură pe toată marginea. Cantul din partea dreaptă a capului are motive acvatice. Pe cantul brațelor și pe picior, pe părțile stângă și dreaptă se găsesc motive împletite. Cantul din partea stângă a capului, precum și spatele crucii prezintă același tip de motiv împletit. Crucea a fost văruită în trecut.

Are text pe cap și în jurul medalioanelor, care se continuă pe piciorul crucii. Pe partea dreaptă textul are 10 rânduri. Pe partea stângă inscripția se întinde pe 14 rânduri și se continua în pământ.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce de hotar

Județ:

Prahova

Localitate:

Gura Vadului

Unitate administrativ-teritorială:

Gura Vadului

I.D.:

GV-04

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply