Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Gura Vadului, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Se află în interiorul unei capele amenajată de preotul din sat în curtea sa. A fost adusă din locul vis a vis de monumentul eroilor satului. Crucea este aşezată pe un soclu făcut de preot. Este văruită cu alb.

Faţa:

Capitelul are motive acvatice (valuri). Crucea este decorată cu cinci medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. În interiorul fiecărui cerc sunt inscripționate caracterele chirilice [IC] (medalion 1), [XC] (medalion 4), [ИN] (medalion 2), [KA] (medalion 3) iar în cercul central (medalion 5) apare un simbol floral (rozeta). Pe picior este inscripționat un text care se întinde pe 13 rânduri.

Spate: Pe capitel este inscripţionat anul [1892]. Pe cap/gât sunt inscripţionate inițialele [ICHR]. Pe braţul stâng apare inscripţia [NI] iar pe cel drept inscripţia [KA]. Zona dintre brațe este decorată cu un cerc cu o cruce (6). Pe picior este inscripționat un text de 8 rânduri.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Gura Vadului

Unitate administrativ-teritorială:

Gura Vadului

I.D.:

GV-10

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply