Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Gura Vadului, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea este acoperită de muşchi, este prinsă direct în pământ, nu are soclu. Latura din față a monumentului este ornamentată pe toată suprafața cu un borderoul în interiorul căruia se găsesc inscripțiile și cinci medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. În interiorul celor patru cercuri exterioare apare tetragrama [IC] – [XC] – [ИN] – [KA]. În interiorul cercului central apare un simbol floral. Pe capul crucii apare inscripționat simbolul crucii și sub el se găsesc caracterele [IHЧE] (I.N.Ț.E = Isus Nazariteanu Țarul Evreilor).

Sub cercul de pe picior se găseşte inscripţia care se continuă în pământ. Are inscripţie şi pe partea dreapta a capului, a gâtului, a braţului şi a piciorului. Pe spate este lovită de curând şi are urme de pământ ce pot indica faptul că a fost la pământ şi a fost ridicată şi pusă la locul ei. Acest lucru este susținut şi de urmele de pământ proaspăt săpat în jurul din spatele ei.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Gura Vadului

Unitate administrativ-teritorială:

Gura Vadului

I.D.:

GV-15

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply