Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Grădiștea, com. Boldești-Grădiște, jud. Prahova: Monument comemorativ al eroilor

Descriere:

Monumentul are în vârf o cruce din granit cu capitel. Pe capul crucii se găsesc incizate literele [IS]. Pe suprafața brațelor și piciorului este incizată o cruce a pictată cu negru. Aceasta din urmă, la îmbinarea celor două brațe cu capul și piciorul formează un disc scolar (?). În exteriorul brațului drept al crucii incizate, pe marginea brațului drept al crucii din granit se găsesc incizate literele [NI]. În partea opusă se pot observa literele [CA]. Pe piciorul crucii de granit și de o parte și de alta a celei incizate se găsesc literele [HR]. Toate literele sunt pictate cu negru. Crucea este așezată în vârful unui obelisc. Pe latura dinspre drum, în partea superioară a acestuia este incizată o inscripție pe trei rânduri.

Obeliscul este așezat pe o bază patrulateră. Pe latura dinspre drum, este incizată o inscripție pe două rânduri. Baza este așezată pe o altă bază de forma părții inferioare a unei piramide patrulatere. Aceasta, la rândul ei, este așezată pe un suport mai larg de formă dreptungiulară. Aceasta din urmă este așezată pe o placa de forma dreptungiulară cu înălțimea de 0,3 m. În mod cert monumentul se afla inițial în afara gospodăriei, dar cu timpul a fost încorporat. Din drumul principal pornește un alt drum la dreapta, ceea ce face ca monumentul să fi fost amplasat la o răspântie.

Inscripții

Obelisc: [EROILOR/ MORTI PENTRU/PATRIE 1916-1919].

Bază: [RIDICAT ASTAZI 1 X·II 1938/ZIUA UNIREI].

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Monument comemorativ al eroilor

Județ:

Prahova

Localitate:

Gradiștea

Unitate administrativ-teritorială:

Boldești-Gradiștea

I.D.:

ID-28

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply